Direct naar de content

Eén social returnbeleid voor twintig gemeenten

Twintig wethouders uit de arbeidsmarktregio Rijnmond* bestendigen een bijzondere samenwerking: één gezamenlijk beleid op het gebied van social return.
Goed nieuws voor bedrijven die zaken doen met meerdere gemeenten.

Met dit aftrapmoment zetten twintig gemeenten gezamenlijk de schouders onder een regionale standaard voor social return. Hiermee gelden de afspraken op het gebied van social return voor alle gemeenten binnen de arbeidsmarktregio Rijnmond. Door deze gezamenlijke regionale standaardtekst is maatschappelijk verantwoord zaken doen binnen de arbeidsmarktregio Rijnmond veel overzichtelijker geworden.

Lastenverlichting
Veel bedrijven doen in de regio Rijnmond zaken. Een leverancier, die zowel in Capelle aan den IJssel als in Westvoorne werk uitvoert, hoeft met deze verandering niet meer op de hoogte zijn van de verschillende regelingen en afspraken per gemeente. Hierdoor kunnen zijn bedrijfsprocessen en personeelsplanning efficienter worden ingericht, wat de leverancier uiteindelijk een lastenverlichting oplevert.

Sterker sociaal-economisch klimaat
Maarten Struijvenberg, voorzitter van de arbeidsmarktregio Rijnmond en wethouder werkgelegenheid en economie Gemeente Rotterdam, is positief: “Met deze regionale standaard voor social return versterken we de samenwerking binnen de arbeidsmarktregio Rijnmond. We werken nu samen aan één gedeeld resultaat waardoor we meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen. Hiermee zetten we in op een sterker sociaal-economisch klimaat in onze regio.

Duurzaam inkoopbeleid
Social return is onderdeel van een duurzamer inkoopbeleid. Bedrijven worden hierdoor aangespoord tot een investering in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het maatschappelijk economisch klimaat. Via social return wordt de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarktvergroot en het biedt hen de mogelijkheid om werkervaring op te doen. Het gaat hier om zowel tijdelijke en/of duurzame inzet van werkzoekenden en mensen met een beperkte inzetbaarheid (waaronder bijstandgerechtigden, zoals jongeren zonder startkwalificatie, wajong’ers en 50-plussers). Ook de inzet van stages, BBL- en BOL-trajecten vallen hieronder.

*Maassluis, Vlaardingen, Schiedam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Zuidplas, Albrandswaard, Barendrecht, Ridderkerk, Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard, Goeree-Overflakkee, Korendijk, Cromstrijen, Strijen, Binnenmaas, Oud-Beijerland, Rotterdam


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Struijvenberg, 06 – 53 78 61 01 of s.kooijmancastelijns@rotterdam.nl