Direct naar de content

Economische Verkenning 2015 toont kansen voor nieuwe economie in Rotterdam

De economie van Rotterdam en de regio klimt voorzichtig uit het dal. De stad trekt meer bezoekers. Het opleidingsniveau van de Rotterdammers is gestegen: meer inwoners zijn hoger opgeleid dan voor de crisis. Al is de werkloosheid nog hoger dan in de andere grote steden, het aantal vacatures stijgt weer. Positief zijn ook de cijfers van de uitzendbranche: 15,5% groei in Rotterdam t.o.v. 12,9% groei landelijk. Verder is de werkloosheid in het derde kwartaal van 2014 gedaald naar 12,8% (was 16% in het eerste kwartaal van 2014). Deze uitkomsten en meer werden op donderdag 5 maart gepresenteerd tijdens de Economische Verkenning Rotterdam (EVR), dé monitor van de Rotterdamse economie.

Nieuwe economie
‘Nieuwe economie’ staat in de presentatie dit jaar centraal. 3D-printing en recycling van grondstoffen bieden de stad – door de aanwezigheid van de haven en onderwijsinstellingen – enorme kansen. Innovaties zijn hiervoor noodzakelijk en daarom krijgen start-ups in Rotterdam de ruimte.

Wethouder Maarten Struijvenberg (werkgelegenheid en economie): “De EVR laat voorzichtig herstel zien en daarbij ontstaan mooie kansen voor de nieuwe economie. Zo kan Rotterdam een grote rol spelen in de innovatieve maakindustrie. Met name in de sectoren food, haven, medical en clean tech zijn er genoeg mogelijkheden. Alle facetten zijn aanwezig om de nieuwe economie in en tussen deze sectoren te laten bloeien. Daarbij blijft investeren in een goed klimaat voor midden- en kleinbedrijf in de stad belangrijk.”

Economische Verkenning Rotterdam
De Economische Verkenning Rotterdam geeft op overzichtelijke wijze de meest recente cijfers van de Rotterdamse economie weer. Daarnaast biedt de monitor inzicht in de laatste economische trends en ontwikkelingen voor de regio.

Achtergronden en recente gegevens over de economie van de regio Rijnmond zijn te vinden op de vernieuwde actuele online monitor. Het EVR 2015 magazine is op deze pagina te downloaden.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Molenbeek, bestuursvoorlichter wethouder Struijvenberg, 06 – 22 66 19 17 of me.molenbeek@rotterdam.nl

.