Direct naar de content

E-veiling verlichtingsarmaturen primeur voor Rotterdam

Om stipt één uur begon donderdagmiddag 12 juni de E-veiling voor de aankoop van openbare verlichtingsarmaturen. Een Rotterdamse primeur, want voor de eerste keer werden in Nederland openbare verlichtingsarmaturen op deze manier aanbesteed.

De E-veiling is een digitale veiling waar toegelaten leveranciers ‘bieden’ op de verschillende kavels. Door het laten zakken van hun prijs dingen zij – in combinatie met andere scores – mee om de laagste EMVI score (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) te behalen en daarmee de aanbesteding te winnen. In 2012 werd al een E-veiling gehouden voor de levering van lichtmasten, maar voor de verlichtingsarmaturen was dit voor het eerst.

Drie kavels geveild
Op de E-veiling werd geboden op drie afzonderlijke kavels. Het onderscheid in de kavels heeft te maken met armaturen voor verschillende typen (hoogte) lichtmasten. Het gaat dan om de paaltop armatuur, armatuur voor masten van 6-8 meter en ten slotte om armaturen voor masten van 10-12 meter. Gedurende de contractperiode gaat het om bijna 30.000 armaturen.

Voorwaarden
Elke leverancier heeft zijn eigen armatuur met zijn eigen specificaties. Om tegemoet te komen aan de wensen en eisen zoals vormgeving, robuustheid, duurzaamheid en hergebruik, zijn voorwaarden gesteld. Zo mogen alleen led-armaturen worden aangeboden, ook de mate van Social Return is mede bepalend. Om de uniformiteit voor de komende jaren in de stad te waarborgen is de gunning voor een periode van 8 jaar.

Toegelaten bieders
Voor elke armatuur wordt per leverancier de ‘Total Costs of Ownership’ bepaald. Aan de hand van onder meer de lichttechnische kwaliteit, het energieverbruik, het benodigde onderhoud tijdens de levensduur van 20 jaar worden de kosten voor de gemeente berekend. De armaturen zijn in een laboratorium op hun lichttechnische kwaliteit getest. Uiteindelijk hebben zes leveranciers mee mogen doen aan de E-veiling.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Marree, directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62 of fwa.marree@rotterdam.nl