Direct naar de content

Duik in november mee in diep Rotterdam

Ontdek de wereld onder je voeten tijdens de Maand van de Onderwereld

Kabels, buizen, ondergrondse ruimtes, rioolgemalen, maar ook de geschiedenis van Rotterdam: voor veel bewoners is de ondergrondse stad een grote onbekende. Maar in november kunnen Rotterdammers ondergronds Rotterdam leren kennen. In de Maand van de Onderwereld organiseert de gemeente 16 unieke activiteiten.

In de Maand van de Onderwereld nemen we Rotterdammers en andere geïnteresseerden mee op ontdekkingstocht in de Rotterdamse diepte. We nodigen ze uit op plekken waar ze met eigen ogen kunnen zien hoe onze ondergrond werkt. Waar kinderen ware archeologen kunnen worden. Waar de schatten van vroeger ontdekt kunnen worden. Waar met eigen ogen geïnspecteerd kan worden wat er met ons afvalwater gebeurt. En wat er allemaal voor nodig is om reizigers elke dag veilig ondergronds te kunnen vervoeren.

Deuren gaan open, die normaal gesloten zijn. Op het programma staat bijvoorbeeld een bezoek aan de basculekelder van de Erasmusbrug, de enige ondergrondse rioolwaterzuivering in Nederland of de bunkers in Hoek van Holland. Bezoekers leren meer over ‘de Rotterdamse klei’ en de uitdagingen waar de stad voor staat. Want de bovenwereld kan enkel zijn wat ze is, omdat we net zo hard aan onze onderwereld bouwen. Niet voor niets ligt er altijd wel ergens een straat open. Bovengronds loopt de stad vol. De ondergrond heeft de toekomst. .

Rotterdam van Onderen
De Maand van de Onderwereld start met een bijzondere première van de tweede documentaire serie Rotterdam van Onderen. ‘Rotterdam van Onderen 1 en 2' zijn indrukwekkende documentaires over de Rotterdamse bodem. Daal in het donker af met de documentairemakers van ‘Stichting En… Actie!’ en neem zo een kijkje onder de grond. De premiere van Rotterdam van Onderen 2 is woensdag 2 november in Filmtheater Cinerama. De afleveringen van de eerste serie Rotterdam van Onderen worden op donderdagavond 3, 10, 17 en 24 november vertoond in Cinema Islemunda. Aansluitend vertelt een medewerker van de gemeente Rotterdam over een ondergronds onderwerp (archeologie, riolering, bodemsanering gasfabriek op Zuid en renovatie Maastunnel).

Volledige programma
Het volledige programma is te vinden op www.rotterdam.nl/maandvandeonderwereld. Geïnteresseerden kunnen zich daar ook aanmelden voor de verschillende activiteiten. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.


Pers is van harte uitgenodigd een kijkje te nemen bij de activiteiten tijdens de Maand van de Onderwereld en kan zich aanmelden door een mail te sturen naar maandvandeonderwereld@rotterdam.nl.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brigitte Moratis, persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62 of ba.moratis@rotterdam.nl