Direct naar de content

Drijvend kantoor van Global Center on Climate Adaptation naar Rotterdam

Op maandag 10 september sloegen minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), wethouder Arno Bonte (o.a. Energietransitie) en Patrick Verkooijen (CEO GCA) de eerste meerpaal van het Global Center on Climate Adaptation (GCA). Het GCA vestigt zich in Rotterdam en Groningen. Het doel van GCA is om wereldwijd projecten te versnellen, die adaptatie aan de klimaatverandering als uitgangspunt hebben. Wethouder Bonte: “Ik verheug me op de komst van het GCA. De missie van GCA sluit naadloos aan bij de Rotterdamse ambities: werken aan een klimaatbestendige stad en deze kennis delen en helpen opschalen, ook in internationale context.”

Drijvend kantoor
Het kantoor van het GCA was tijdelijk gevestigd in het Groothandelsgebouw. In Rotterdam wordt de definitieve huisvesting een drijvend kantoor in de Rijnhaven, als symbool voor het innovatieve en duurzame karakter van deze havenstad. Een designwedstrijd gaat het uiteindelijke ontwerp opleveren. De Rijnhaven heeft, net als de rest van het water in Rotterdam, getijden. Dit betekent dat alle drijvende objecten meedeinen met de zeespiegel. Dit maakt het toekomstige kantoor op zich zelf een symbool van klimaatadaptatie. Het kantoor drijft uiterlijk in 2020 in de Rijnhaven.

Global Commission on Adaptation
Minister van Nieuwenhuizen maakte tijdens de bijeenkomst de eerste namen bekend van de nieuwe Global Commission on Adaptation. Het gaat om voormalig VN–topman Ban Ki-Moon, Microsoft-oprichter Bill Gates en de baas van de Wereldbank, Kristalina Georgieva. Deze nieuwe commissie moet landen ervan overtuigen om zich te wapenen tegen klimaatverandering.


Noot voor de redactie:

Meer informatie: Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Arno Bonte, tel. 06 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl.