Direct naar de content

Drankenkartons nu ook bij het plasticafval

Melk- en sappakken nu ook bij plastic in container

Vanaf 1 juni mogen ook de kartonnen pakken voor melk, yoghurt, vla en sap bij het plastic in de container. Dit scheelt niet alleen in de restafvalzak of bak, maar is ook goed voor het milieu. Want hoe minder afval er in de verbrandingsoven verdwijnt, hoe beter dit is.

Het gaat om drankenkartons die gebruikt worden voor zuivel en sap, zoals vla, yoghurt, melk, vruchtensap of andere dranken en kleine drinkpakjes voor kinderen. De pakken hoeven niet uitgespoeld te worden, maar ze moeten wel leeg zijn. Plastic doppen mogen blijven zitten. Om ruimte te besparen kunnen de pakken opgevouwen worden.

Hergebruik karton en kunststof
Drankenkartons zijn gemaakt van karton en kunststof. Die materialen zijn goed recyclebaar. Daarom mogen in Rotterdam de drankpakken voortaan ook in de plasticcontainers. De verschillende laagjes worden van elkaar gescheiden. Daarna wordt van het karton weer nieuw karton en papier gemaakt. Het plastic laagje komt bij al het andere plastic terecht. Daarvan wordt weer nieuw plastic gemaakt.

Vijftig extra containers 
In Rotterdam staan nu al 135 plasticcontainers, daar komen nu nog eens 50 extra containers bij. Rotterdammers kunnen dan op meer plaatsten hun plastic en drankenkartons gescheiden inleveren. Deze containers staan bij de grotere supermarkten maar ook op andere plekken in de wijken. De containers zijn herkenbaar aan het oranje Plastic Hero Logo. Op rotterdam.nl/afvalwijzer is snel te zien waar alle containers staan om het afval gescheiden in te leveren. In Rozenburg wordt het plastic samen met de drankenkartons huis-aan-huis opgehaald en in Hoogvliet kan men ook terecht bij ‘Afval Loont’.

Waardevol afval
Afval bestaat eigenlijk maar voor een klein deel uit echt afval, het restafval. Papier, glas, textiel, maar ook plastic en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) zijn geen echt afval. Ze zijn juist heel waardevol, omdat er weer nieuwe grondstoffen van gemaakt kunnen worden. Zo kan bespaard worden op schaarse grondstoffen en energie. Door afval goed te scheiden, blijft er uiteindelijk heel weinig restafval over en dat is beter voor het milieu. Ook in Rotterdam wordt steeds meer afval gescheiden aangeboden. Meer informatie over afvalscheiding en hergebruik is te vinden op rotterdam.nl/afval


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Marree, directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, telefoon 0653 71 27 24 of fwa.marree@rotterdam.nl