Direct naar de content

Dodenherdenking Rotterdam 4 mei 2014

Op zondag 4 mei herdenkt Rotterdam alle mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en in oorlogssituaties en bij vredesmissies na die tijd. De stad herdenkt alle burgers en militairen die om het leven kwamen door vervolging of uitputting, door oorlogsgeweld of dwangarbeid. Dat gebeurt op diverse locaties in de stad. Hier volgt een overzicht van bijeenkomsten en kransleggingen waarbij het college van B en W vertegenwoordigd is.

Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg
Op zondag 4 mei begint de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg op het Leuvehoofd om 10.45 uur met een uitvoering van een aantal liederen. Dan volgt het signaal ‘Geef Acht’. Het Zeekadetkorps Rotterdam hijst de vlag halfstok waarna een minuut stilte volgt. Aansluitend volgt een kranslegging bij het monument door burgemeester Aboutaleb. De burgemeester spreekt daarna een woord van herdenking uit. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Rotterdams Jonge Mannenkoor De Coolsingers en de Tamboers en Pijpers van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Kranslegging centrum Rotterdam
In de ochtend legt wethouder Hugo de Jonge een krans bij het Bronzen Kruis bij het Hofplein, bij het Metalen Herdenkingskruis op het hoofdbureau van Politie aan het Doelwater en bij het Metalen Herdenkingskruis aan de Coolsingel 75 (ingang gebouw Utrecht).

Algemene Begraafplaats Crooswijk
In de middag begint om 14.00 uur de herdenking op de algemene begraafplaats Crooswijk aan de Kerkhoflaan. Het Christelijk Mannenkoor Prins Alexander en het Koperkwintet van de Marinierskapel verzorgen de muzikale omlijsting. Tijdens de Stille Tocht over de begraafplaats legt burgemeester Aboutaleb bij verschillende monumenten een krans.
Later op de middag volgt een kranslegging door burgemeester Aboutaleb bij het Monument Joodse Stadsgenoten in de Stadhuistuin en het Verzetsmonument aan het Kruisplein. Bij beiden wordt een minuut stilte gehouden.

Grote of Sint-Laurenskerk, Stille Tocht
’s Avonds is de herdenkingsbijeenkomst in de Grote of Sint-Laurenskerk. Deze start om 18.30 uur. Iedereen is welkom. De burgemeester spreekt de aanwezigen toe, gevolgd door een overdenking van mevrouw Frédérique Spigt. Dichter Lennart Pieters draagt een gedicht voor. Muziek wordt verzorgd door Codarts Hogeschool voor de Kunsten en organist Hayo Boerema. De aansluitende Stille Tocht begint om 19.30 uur en gaat via het Grote Kerkplein, Hoogstraat, Keizerstraat en Blaak richting Plein 1940.

Plein 1940
De centrale herdenking bij het monument: ‘De Verwoeste Stad’ op het Plein 1940 begint om 19.55 uur. De muziek is van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Burgemeester Aboutaleb legt hier een krans. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het spelen van het Wilhelmus. Hierna leggen verschillende organisaties en autoriteiten kransen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

Vallende Ruiter
’s Avonds is er een herdenking bij het monument De Vallende Ruiter bij het Zuidplein met declamatie en muziek. Wethouder Hugo de Jonge is hierbij aanwezig. De wethouder spreekt een woord van herdenking uit en legt een krans.

Op www.rotterdam.nl/4meidodenherdenking staat een overzicht van alle plechtigheden per gebied in Rotterdam.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl