Direct naar de content

De Van Nellefabriek toegevoegd aan het Werelderfgoed Podium

Op woensdag 29 oktober is het tiende UNESCO Werelderfgoed toegevoegd aan het Werelderfgoed Podium te Amsterdam. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en Roger Meertens, directeur Van Nelle Fabriek, hebben het meubel onthuld in bijzijn van genodigden. Met de toekenning van de werelderfgoedstatus aan de Van Nellefabriek Rotterdam staan nu in totaal tien werelderfgoederen in het Koninkrijk der Nederlanden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Van Nellefabriek in Rotterdam is UNESCO Werelderfgoed
Nederland heeft er een werelds icoon bij! Afgelopen zomer heeft het Werelderfgoed-comité van UNESCO de Van Nellefabriek in Rotterdam de status van Werelderfgoed toegekend. Aboutaleb: "Een gebouw, uniek voor zijn tijd in materiaal en vorm, en vanuit sociaal oogpunt zijn tijd ver vooruit. Dat de Van Nelle Fabriek nu de status heeft van werelderfgoed is een geschenk voor alle generaties na ons, iets waar alle Rotterdammers heel trots op kunnen zijn." Het is een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde van de voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek. Inmiddels is de fabriek, onder de naam Van Nelle Fabriek, al jaren succesvol in gebruik als kantoor- en eventlocatie. Roger Meertens, directeur van de Van Nelle Fabriek:
“De Van Nelle Fabriek is al jaren een inspirerende werkomgeving en aantrekkelijke locatie voor evenementen en congressen. Zo profiteren meer dan 80 grote en kleine ondernemingen nog dagelijks van het vooruitstrevende gedachtegoed uit begin 20e eeuw van de architecten Brinkman & Van der Vlugt. Doordat de gevels met staal en glas zijn opgetrokken, is en blijft het een zeer functionele omgeving met veel licht, lucht en ruimte voor ondernemers.”

Tien UNESCO Werelderfgoedlocaties in Nederland
Nederland heeft tien unieke door UNESCO erkende werelderfgoedlocaties. Ze vertellen het bijzondere verhaal van Nederland en de Nederlanders op het gebied van waterbeheer, burgersamenleving en (land)ontwerp. Dat deden ze toen, dat doen ze nu, en dat zullen ze altijd blijven doen. Voor meer informatie: www.werelderfgoed.nl

Werelderfgoed Podium
Het Werelderfgoed Podium is voor iedereen dé startplek om kennis te maken met de Nederlandse UNESCO werelderfgoederen. Elke 2e zondag van de maand (15.00u) vindt een presentatie, lezing of inspirerend gesprek plaats rondom het thema werelderfgoed. Dagelijks is er een introductierondleiding (13:30u) en wordt de documentaire ‘Hollandse Wereldwonderen’ (15:00u) getoond.


Noot voor de redactie:


Locatie: Werelderfgoed Podium, Vijzelstraat 32, Amsterdam
Entree: gratis

Meer informatie over de Van Nelle Fabriek:
Claudia Verhulp, Gemeente Rotterdam, T 06 51 26 63 15
Roger Meertens, directeur Van Nelle Fabriek, T 06 54 68 62 65
Henk van Maanen, Van Nelle Events, T 06 53 61 04 85

Meer informatie over het Werelderfgoed Podium: Daniëlle Klinkert, Monumenten en Archeologie Gemeente Amsterdam, telefoon: 06 1237408