Direct naar de content

De Smaak van de Blaak

Rotterdam viert de komst van de Markthal met een maand vol festiviteiten

De komst van de Markthal in het Laurenskwartier moet gevierd worden. De plek waar Rotterdam ooit zijn oorsprong vond, staat volgende maand bol van activiteiten. Van 17 september t/m 15 oktober is er van alles te doen in het Laurenskwartier naast de Markthal. Historie, diversiteit en belevenissen, dat is waar het om draait bij ‘de Smaak van de Blaak’.

Wethouder Adriaan Visser (Financien, Binnenstad, Cultuur en Sport):“Het Laurenskwartier is een verborgen parel in Rotterdam. Een gebied met bijzondere winkeltjes, hippe horeca en mooie historische panden. Een wijk die echt de moeite van het ontdekken waard is. De Smaak van de Blaak helpt daarbij. Ik hoop dat heel veel Rotterdammers en bezoekers van de stad de komende maand én daarna genieten van al het moois en lekkers dat het Laurenskwartier te bieden heeft.”

Het Laurensvertier
Op woensdag 17 september geeft wethouder Visser officieel het startsein van een maand vol festiviteiten met de opening van het culinaire festival “Het Laurensvertier”. Op woensdag 17 september en woensdag 15 oktober kan het publiek genieten in de sfeer van de markt; van diverse smaken in de breedste zin van het woord. Diverse mobiele keukens die Rotterdam rijk is, verzorgen van kleine hapjes tot volledige maaltijden. Verschillende artiesten vertegenwoordigen niet alleen de diversiteit van het Laurenskwartier, maar ook die van Rotterdam; Half Way Station, Neda Boin en andere Rotterdamse bands treden op tussen 17.00 uur en 23.00 uur.Kortom, het Laurensvertier is een verkenningstocht van het Laurenskwartier geserveerd in een festival.

De stadsambassadeurs en Urban Guides geven deze maand een rondleiding naar en in het Laurenskwartier. Meer informatie hierover is te vinden via Rotterdam.nl/desmaakvandeblaak.

Marktdagen
Elke zaterdag vanaf 20 september tot en met zaterdag 11 oktober is op het grasveld naast de Markthal (Hoogstraat) Open Atelier Martdag. De bezoeker kan raad en daad vragen en aan de slag gaan bij een naaiatelier, kookatelier, schilderatelier en de plantenfluisteraars.

Ook de dinsdagen zijn ‘martdagen’ en ook hier kan de Rotterdammer tot en met 14 oktober genieten van straatartiesten die op verschillende plekken op de markt opduiken en hun kunsten vertonen.

Laurenskwartier
Het Laurenskwartier bestaat al zolang Rotterdam oud is. Sterker nog, het was ooit de stad. De Hoogstraat, waar tot 1920 het stadhuis gevestigd was, vormde ooit het absolute hart van Rotterdam. Gezichtsbepalend voor dit gebied is de Grote- of St. Laurenskerk aan het Grotekerkplein. Het Laurenskwartier, dat enigszins in de luwte van het drukke winkelgebeuren in het Lijnbaankwartier ligt, is een heerlijk gebied om rond te dwalen. Het laat zich nog het best typeren als een verzameling losse winkelgebiedjes met elk hun eigen pareltjes. Op het Beursplein en op de Hoogstraat vind je diverse grote en bekende winkelketens, maar het gebied is bij de fervente shopper vooral in trek vanwege de bijzondere winkels en boetieks in omliggende straten als de Korte Hoogstraat en de Oppert. Ook de grote markt aan de Binnenrotte is een plek om lekker rond te struinen. Iedere dinsdag en zaterdag bruist het rond de 450 kramen van de bedrijvigheid. Het gebied rond de Nieuwe Markt en de Pannekoekstraat is een dorpje op zich. Dit karakteristieke stukje Rotterdam zit vol leuke shops, hippe cocktailbars en gezellig koffie-en lunchzaakjes. Het is een ware hotspot voor de liefhebber van bijzondere kleding- en interieurwinkeltjes. De Meent, die je van de Pannekoekstraat richting de Coolsingel voert, heeft een jong en levendig karakter en is volop in ontwikkeling. Hier vind je een bonte mix van chique kledingwinkels en eigentijdse streetwise shops. Ook op het gebied van eten en drinken is er voor ieder wat wils. Van Grandcafé en stijlvol restaurant, tot hippe kroeg en gezellige ijssalon.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Yvette Ignatius, afdeling Communicatie, 06 – 5374 4090, iy.ignatius@rotterdam.nlof kijk op www.rotterdam.nl/desmaakvandeblaak

Wethouder Visser geeft het startsein om 20.00 uur op de Binnenrotte, bij de Markthal.