Direct naar de content

De mooiste polderverhalen, om mee te nemen op de fiets

Nieuwe fietsroute en audiotour vanaf Rotterdam CS naar Rotterdams platteland

Vanuit hartje Rotterdam fiets je echt zó de polder in. De splinternieuwe Polderpad-fietsroute vanaf Rotterdam Centraal Station wijst je de weg. Het is een afwisselende tocht: vanuit de binnenstad met zijn karakteristieke hoogbouw, ga je langs singels en parken naar het Rotterdams platteland, met graslanden, landgoederen en plassen. De Polderpad-fietsroute is te vinden op de nieuwe website www.polderpad.nl

Vandaag zijn www.polderpad.nl en de Polderpad-fietsroute gelanceerd op het stationsplein bij Rotterdam Centraal Station, met een ludieke publieksactie: een stukje van het stationsplein was vanmiddag voor de gelegenheid omgetoverd tot polderlandschap.

Wie het Polderpad meteen komende zondag gaat fietsen, krijgt onderweg een gratis ijsje en voordeel op een huurfiets op het station (tegen inlevering van de voordeelbon die te vinden is op www.polderpad.nl).

Audiotour met verhalen uit de polder
De Polderpad-route heeft de vorm van een audiotour, die je kunt downloaden via www.polderpad.nl. Op de mobiele telefoon zijn dan onderweg de mooiste verhalen uit de polder te beluisteren. Boer Piet Hoogerbrugge, bijvoorbeeld, vertelt hoe vijftig jaar geleden zijn vader nog dagelijks met zijn koeien de toen net aangelegde snelweg A13 overstak. John van den Berg van Museum Oud-Overschie weet alles over de middeleeuwse stedenstrijd om de Schie tussen Rotterdam en het machtige Delft. Wie het verhaal van Sandra van Lochem van Natuurmonumenten heeft beluisterd, weet de oudste eik van de stad te vinden. En melkveehouders Arie van den Berg en Jan-Dirk Rodenburg leggen uit waarom er bij hen op het land nog zoveel weidevogels zitten.

Historische kaarten en laatste nieuws
De verhalen uit de polder zijn opgehaald en vastgelegd door Chris Vemer, bekend van het radioprogramma Chris Natuurlijk (wekelijks op zaterdagochtend bij Radio Rijnmond tussen 8.00 – 9.00 uur). Naast fietsroutes en polderverhalen bevat de nieuwe website www.polderpad.nl een digitale atlas met fraaie historisch-geografische kaarten van het buitengebied aan de noordkant van de stad. Ook is hier het laatste nieuws over de aanleg van het fietspad en het omliggende natuurgebied te vinden.

Nieuw fietspad van Rotte tot Schie
Polderpad is de naam van een nieuw recreatief fietspad, van de Rotte naar de Schie, dwars door de polder, dichtbij de stad en toch ver weg van het autoverkeer. In totaal voegt gemeente Rotterdam de komende jaren circa 15 kilometer aan vrijliggend recreatief fietspad in het groen toe voor haar inwoners. Het eerste stuk Polderpad is al klaar en ligt in de Zuidpolder. In opdracht van de gemeente beheert Natuurmonumenten ruim 300 hectare aan grasland rondom het nieuwe fietspad.

Steeds meer te beleven
Het Polderpad en het groen eromheen is nog volop in ontwikkeling. Polderpad.nl geeft een overzicht van wat er -nu en straks- te beleven is langs het fietspad: stadsboerderijen en landwinkels, een landgoedpark, natuur-events en activiteiten van Natuurmonumenten, een natuurcentrum met wilde-bloementuin, uitzichtpunten, speelnatuur en een ruim netwerk aan fiets- en wandelpaden. Het nieuwe groengebied ‘Van Rotte tot Schie’ grenst aan drukbezochte parken als Lage Bergse Bos en Kralingse Bos. Het Polderpad gaat al deze bossen, parken en polders met elkaar verbinden.


Noot voor de redactie:

Noot voor de redactie:

www.polderpad.nl is een gezamenlijk initiatief van gemeente Rotterdam, DaF Architecten en Natuurmonumenten.

Nadere informatie is verkrijgbaar bij Bob Hartog van Natuurmonumenten. Telefoon: 010 – 217 01 36 / 06 – 54 275 273. Email: b.hartog@natuurmonumenten.nl