Direct naar de content

De gemeenteraad van Rotterdam gaat de geschiedenis in

Zojuist vond in de raadzaal van het stadhuis de boekpresentatie plaats van ‘De gemeenteraad van Rotterdam 1994-2022’. Auteur Bas van Tijn overhandigde een eerste exemplaar aan de voorzitter van de gemeenteraad; Ahmed Aboutaleb.

In 1994 is een boekje met de titel “de 700 van Rotterdam” gepubliceerd. Het boekje, geschreven door oud-raadslid Wim Baggerman, gaat over de gemeenteraden en raadsleden van 1851 tot 1994.

Het is het enige boekje dat specifiek over de gemeenteraad van Rotterdam gaat. Er is veel over de geschiedenis en de ontwikkeling van de stad Rotterdam geschreven, maar slechts heel weinig over de gemeenteraden waarin alle belangrijke besluiten genomen zijn.

In de jaren na 1994 heeft menigeen geopperd om een vervolg op het boekje te maken. Immers, het hoogste bestuursorgaan van de stad en de raadsleden die er lid van zijn geweest verdienen een plek in de geschiedschrijving.

Nu is het dan zover: het boekje ‘‘De gemeenteraad van Rotterdam 1994-2022’ is gepresenteerd en geeft een overzicht van de raadsleden en de belangrijkste thema’s en gebeurtenissen in de stad tijdens de raadsperiodes 1994-2022.

Bas van Tijn zorgt er met dit boekje voor dat meer dan 300 mensen deel uitmaken van de geschiedschrijving.

Als je een samenleving wilt leren kennen, of meer te weten wilt komen over wat er speelt binnen een gemeente, ga naar de raadsvergaderingen. De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan en heeft zijn antennes scherp afgesteld op de bewoners die hij vertegenwoordigt.

In dit boek -met een terugblik tot 1994- dein je mee op de golven van de raad en de stad. Die waren soms hoog en heftig en juist dan is de raad belangrijk. In de raads- en commissievergaderingen worden emoties gekanaliseerd, kaders gesteld en perspectief geboden. In dit boek kun je goed zien hoe zowel de stad als het raadswerk is veranderd in de afgelopen decennia.”  

Voorzitter van de gemeenteraad; Ahmed Aboutaleb

Over Bas van Tijn

Drs. P.B. (Bas) van Tijn MscBA, MUM (1971), is tussen 1995 en 2018 actief geweest in de Rotterdamse politiek: vanaf 1995 tot 2002 in het centrumgebied, en vervolgens als burgerraadslid en raadslid (2006-2010) in de gemeenteraad van Rotterdam. Tot 2018 was hij lid van de gebiedscommissie Centrum.

Hij heeft bestuurskunde, bedrijfskunde en Europees grootstedelijk management gestudeerd aan de Erasmus Universiteit, heeft verschillende maatschappelijke functies vervuld en woont sinds 1990 in Rotterdam.

Afbeeldingen

Wilt u meer informatie over het boek, of een exemplaar ontvangen, dan kunt u contact opnemen met Vera Korsten: vam.korsten@griffie.rotterdam.nl.