Direct naar de content

Database helpt Rotterdammer naar sport

Rotterdammers die op zoek zijn naar mogelijkheden om te sporten en bewegen in de buurt, kunnen vanaf nu gebruikmaken van een sport- en beweegdatabase via www.rotterdamsportstad.nl. Sportwethouder Adriaan Visser lanceerde maandagavond tijdens het Sportcongres Rotterdam de database, waarin op dit moment al duizend sport- en beweegactiviteiten zijn opgenomen.

Rotterdam heeft honderden sportaanbieders die sport- en beweegactiviteiten aanbieden. Volgens wethouder Adriaan Visser (Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport) is het vanaf vandaag niet meer nodig om verschillende sites te bezoeken om een sportactiviteit te vinden. “Er is nu één plek waar dit sportieve aanbod samenkomt. Het huidige aanbod in de database is zo breed, dat je ook heel specifiek kunt zoeken. Zo staan er activiteiten in voor mensen in een rolstoel of met een visuele beperking. Maar er is ook speciaal aanbod voor mensen met overgewicht of autisme.”

Naast de mogelijkheden die de database biedt voor mensen met speciale wensen voor fysieke of mentale omstandigheden, kan de database ook worden gebruikt om te zoeken op het aanbod per locatie en per leeftijdscategorie. Zo is het mogelijk om te zoeken op aanbod voor kinderen tussen de nul en zes jaar, maar ook voor 65-plussers.

De Sport- en Beweegdatabase is ontwikkeld onder leiding van gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport. Beide organisaties sporen Rotterdamse sport- en beweegaanbieders, van sportverenigingen tot commerciële sportscholen, aan om hun aanbod in de database te verwerken. Op dit moment zijn er duizend activiteiten ingevoerd en de verwachting is dat dit aantal de komende periode nog flink toeneemt.

Visser hoopt dat de database niet alleen door sportaanbieders en de Rotterdammer gebruikt wordt. “Ook organisaties die inwoners kunnen wijzen op het belang en de mogelijkheden van sporten en bewegen, hebben een belangrijke rol. Denk aan huisartsen en fysiotherapeuten. Zij staan in contact met de mensen voor wie sport en bewegen zo belangrijk kan zijn, bijvoorbeeld om fysiek en mentaal fitter worden of om mensen te helpen hun sociale netwerk te vergroten.”

De Sport- en Beweegdatabase is onder andere gerealiseerd door een financiële bijdrage van Fonds Achterstandswijken Rotterdam. Deze stichting ondersteunt huisartsen en bevordert de kwaliteit van huisartsenzorg in Rotterdamse achterstandswijken. De stichting hoopt, net als Visser, huisartsen met de database een instrument te bieden om Rotterdammers naar gezonde sport- en beweegmogelijkheden te leiden.

De database is te benaderen via www.rotterdamsportstad.nl. Ook andere partijen kunnen op aanvraag een zoekvenster op hun site te plaatsen, waarmee de informatie uit de database kan worden getoond. Een animatievideo over de Sport- en Beweegdatabase is te bekijken via: http://youtu.be/YrmR51MbV4w.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: