Dalende trend CO2-uitstoot in Rotterdam zet verder door
De dalende trend in de uitstoot van CO2 in Rotterdam zet verder door. Dat blijkt uit de CO2-monitor 2020, die vandaag is gepubliceerd door milieudienst DCMR. Uit metingen van de Rotterdamse uitstootcijfers blijkt dat de totale Rotterdamse CO2-uitstoot in 2020 3,0 Mton is gedaald ten opzichte van 2019. Dit is een daling van 10% ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2020 zit de Rotterdamse CO2-uitstoot daarmee ruim onder de dalende trend naar een halvering van de CO2-uitstoot in 2030. De daling van de CO2-uitstoot was een van de doelstellingen van het stadsbestuur toen het in 2018 aantrad en van het Rotterdams Klimaatakkoord dat in 2019 werd gesloten.
De daling in 2020 is groter dan verwacht. Dat is voor een groot deel het gevolg van de coronacrisis. Zo daalde vorig jaar de productie bij de raffinaderijen en chemie en nam het wegverkeer af. Ook zorgde een langdurige storing bij de Riverstone kolencentrale voor een afname van de CO2-uitstoot. De DCMR rapporteert naast de, grotendeels tijdelijke, daling van de CO2-uitstoot door externe factoren, ook een dalende trend in de energiesector en in woningen en kantoren. Deze daling is mede het gevolg van de groei van hernieuwbare energie uit zon en wind en de energietransitie in de gebouwde omgeving.
“Het is goed te zien dat de dalende trend doorzet, maar er is nog veel nodig om de daling van de CO2-uitstoot te bestendigen en verder te versnellen”, licht wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) toe. “Klimaatverandering is een realiteit die afgelopen zomer nog dichterbij is gekomen, met de bosbranden in Zuid-Europa en de overstomingen in Limburg. We zetten daarom als Rotterdam alles op alles om onze fossiele economie zo snel mogelijk af te bouwen en de duurzame economie een boost te geven.”
In het laatste kwartaal van 2021 worden door DCMR de cijfers over 2021 berekend en gepresenteerd ten behoeve van de eindverantwoording van dit college.