Direct naar de content

Dakenprogramma Rotterdam genomineerd voor C40 Cities Award

Rotterdam Roofscape 1 van de 25 genomineerde projecten voor de C40 Cities Bloomberg Philanthropies Awards

Rotterdam heeft met het ambitieuze plan om in 2030 1 km² multifunctioneel dak in de Binnenstad aan te leggen een nominatie voor de internationale award van C40 cities in de wacht gesleept. C40 is een internationaal netwerk van grote steden dat zich inzet tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Het internationale burgemeestersnetwerk C40 cities heeft op 18 september jl. de 25 genomineerde projecten voor de C40 Cities Bloomberg Philanthropies Awards 2017 bekend gemaakt. Het Rotterdamse project 'The Rotterdam Roofscape' is genomineerd in de categorie Cities4Tomorrow. Er zijn vijf categorieën die onderscheid aanbrengen in de verschillende thema’s. Rotterdam neemt het in deze categorie tegen vier andere wereldsteden op: Washington DC (VS), San Francisco (VS), Wuhan (China) en Hong Kong (China). De genomineerde projecten representeren de meest innovatieve ambities van burgermeesters wereldwijd om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. De C40 heeft in totaal 174 inzendingen ontvangen uit 92 steden.

“In 2015 mocht ik tijdens de VN Klimaatconferentie in Parijs al een C40 Award in ontvangst nemen voor de wijze waarop Rotterdam omgaat met de gevolgen van klimaatverandering,” zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb. “Platte daken kunnen op vele manieren gebruikt worden; van waterberging, groene dakterrassen tot opwekking van zonne-energie. Zo worden ze functioneel en maken de stad mooier. Onze ervaring met dit multifunctionele dakenprogramma delen we uiteraard graag met andere steden.”

Multifunctionele daken
De gemeente Rotterdam is al jaren een voorloper op vlak van groene daken. Op dit moment ligt er zeker 250.000 m2 groene daken in Rotterdam en Rotterdammers gaan massaal ‘het dak op’. Doordat er tijdens de Wederopbouw veel gebouwen met platte daken zijn gebouwd, ligt er totaal 14,5 km2 dak dat nog onbenut is.

Daken kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt, waardoor kansen voor ondernemers ontstaan, de leefbaarheid voor bewoners wordt vergroot en de veerkracht van de stad zich ontwikkelt. ‘Groene daken’ zorgen voor groene leefomgeving voor bewoners en kansen voor natuur in de stad. ‘Blauwe daken’ bergen water en zorgen voor vertraagde afvoer, waardoor er minder wateroverlast ontstaat bij hevige regenval. ‘Gele daken’ wekken duurzame energie op en ‘rode daken’ herbergen allerlei sociale functies op plekken met ruimtegebrek, zoals terras of bar op het dak. We kunnen zo dus allerlei problemen aanpakken en tegelijkertijd een aantrekkelijke stadslaag toevoegen.

De ambitie is in 2030 1.000.000m2 multifunctioneel dak in de Binnenstad te realiseren. De meeste daken zijn niet van de gemeente, maar van bewoners, bedrijven en corporaties. Het programma omvat dan ook een aanpak met meer dan 40 acties verdeeld over zeven pijlers, zoals informeren, inspireren met voorbeelden, stimuleren, beleid afstemmen. Wanneer daken onderling verbonden kunnen worden, of ontsluiting mogelijk is via de straat, ontstaat er zelfs een tweede niveau in de stad; een nieuwe stadslaag voor Rotterdam.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sjan Clabbers, communicatieadviseur Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam, tel. 06 1442 9684.