Dak Rotterdam Ahoy vormt bron van duurzame energie
Het zonnedak van Ahoy is uitgebreid en vormt voortaan een bron van zonne-energie. Wethouder Arno Bonte, Eneco CEO As Tempelman en Ahoy-directeur Jolanda Jansen hebben het zonnedak in gebruik genomen. Dit gebeurde door het plaatsen van het laatste zonnepaneel op het dak van het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) en muziek/theaterzaal RTM Stage. In totaal liggen er nu 5.200 zonnepanelen. Dat is vergelijkbaar met bijna twee voetbalvelden aan zonnepanelen.
Het verduurzamen van vastgoed is een van de actiepunten uit het Rotterdams Klimaatakkoord dat in 2019 werd gesloten tussen de gemeente en meer dan honderd bedrijven en maatschappelijke organisaties, waaronder Eneco. De gezamenlijke ambitie is dat Rotterdam in 2050 CO2-neutraal is. De stad haalt dan energie uit schone, duurzame bronnen zoals zonne-energie. In het groeiende Hart van Zuid wordt hiervoor omhoog gekeken.
“In een dichtbevolkte stad als Rotterdam kunnen we de ruimte op daken goed gebruiken voor het opwekken van duurzame energie”, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid). “Onze ambitie is om binnen vijf jaar minimaal een miljoen zonnepanelen op Rotterdamse daken te hebben liggen. We helpen daarom woningeigenaren en ondernemers om zoveel mogelijk zonnedaken te realiseren. En we geven als gemeente natuurlijk ook het goede voorbeeld met zonnepanelen op onze eigen gebouwen. Het dak van Ahoy met 5.200 panelen is daarvan een fantastische showcase.”
“Dit project is een geweldig voorbeeld van een succesvol publiek private samenwerking om de klimaatdoelstellingen van Rotterdam te behalen”, aldus As Tempelman, CEO Eneco. “Met een jaarlijkse productie van 1.755 MWh, levert het zonnedak op Ahoy een belangrijke bijdrage aan de transitie naar een duurzame energievoorziening van de stad.”
Voor Ahoy-directeur Jolanda Jansen is verduurzaming een must: “Ahoy is een bedrijf met een langetermijnvisie; wij willen dat de volgende generaties ook nog kunnen genieten van al het moois dat wij en de wereld te bieden hebben. Daarin nemen wij onze verantwoordelijkheid. Van de duurzame energie die nu wordt opgewekt kunnen we 195 dagen per jaar grootschalige evenementen zoals De Vrienden van Amstel LIVE, het ABN AMRO World Tennis Tournament en North Sea Jazz van duurzame energie voorzien.”
Duurzaam Hart van Zuid
In Hart van Zuid wordt nu op verschillende locaties zonne-energie opgewekt. Naast het zonnedak van Ahoy investeerde de gemeente ook in zonnepanelen op het in september geopende nieuwe Theater Zuidplein (1.630 panelen) en het gemaal langs de Zuiderparkweg (30 panelen). Op metrostation Zuidplein heeft de RET 518 zonnepanelen geplaatst. Samen met het zonnedak op Ahoy gaat het in totaal om 7.392 panelen. En dan komen daar nog de panelen van particulieren bij. De zon levert Hart van Zuid steeds meer energie op.