Direct naar de content

Cultuurprijzen voor Women Connected en Roland Vonk

Op maandag 7 maart heeft wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur & Toerisme) de Doro Siepelprijs 2021 uitgereikt aan Stichting Women Connected. Programmamaker Roland Vonk van RTV Rijnmond ontving de Cultuurpenning 2021. Vanwege de coronamaatregelen kon de uitreiking niet eerder plaatsvinden.

Women Connected winnaar Doro Siepelprijs
De Doro Siepelprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Rotterdamse culturele organisatie of persoon die zich inspant voor het aantrekken van nieuw publiek. Vrouwennetwerk Women Connected doet dit met verve en speelt keer op keer voor uitverkochte zalen.

De jury is onder de indruk van de manier waarop de persoonlijke verhalen van vrouwen een theatrale vertaling krijgen. Daardoor ontstaan voorstellingen die leiden tot herkenning, delen van ervaringen en gesprekken daarover. “Stichting Women Connected maakt theaterproducties voor, door en met vrouwen uit de vele culturen die Rotterdam rijk is. Hoogtepunt is de jaarlijkse grote productie ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.”

Tijdens de coronapandemie is Women Connected erin geslaagd om het netwerk levend te houden, met de Women Connected Movie als resultaat. Women Connected laat bij uitstek zien wat Doro Siepel, voormalig directeur van Theater Zuidplein, belangrijk vond: ontmoeting, dialoog vanuit oprechte belangstelling voor elkaar, vieren wie je bent en samen aan een gezamenlijke toekomst werken. De prijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro en een bijbehorend wisselobject.

Roland Vonk krijgt de Cultuurpenning
De Cultuurpenning wordt één keer per jaar toegekend aan een persoon die op cultureel gebied een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. De commissie kiest dit keer voor Roland Vonk vanwege zijn niet-aflatende inspanningen voor het Rotterdamse muzikaal erfgoed.

De commissie noemt Vonk een belangrijk schatbewaarder van bijna vergeten liedjes.  “Onversaagd, onbaatzuchtig en zeer bevlogen houdt hij zich al jaren bezig met het Rotterdamse muzikaal erfgoed en alle verhalen daaromheen. Hij zorgt ervoor dat dit vaak onvoldoende serieus genomen erfgoed bewaard blijft, gearchiveerd wordt en te horen blijft. Daarmee doet hij niet alleen een groot aantal Rotterdammers een plezier, maar hij zorgt er ook voor dat dit deel van de Rotterdamse geschiedenis niet voor latere generaties verloren gaat. Uit liefde voor de muziek, maar vooral ook uit liefde voor de stad.”

Bij de penning hoort de Cultuurspeld als draagbaar onderdeel van de onderscheiding. Aan de penning is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden voor een project van de winnaar dat in zijn of haar sector van belang is.

Uitgestelde ceremonie
De gemeentelijke onderscheidingen voor cultuur worden jaarlijks uitgereikt tijdens de opening van het cultureel seizoen in september. Vanwege de coronamaatregelen is het feestelijke moment verplaatst naar vandaag. In Theater LantarenVenster kwamen directeuren en medewerkers van de Rotterdamse culturele instellingen samen. Wethouder Kasmi maakte van de gelegenheid gebruik om de sector een hart onder riem te steken. Hij roemde de veerkracht van de makers, kunstenaars en alle professionals die werkzaam zijn in de kunst en cultuur.

Afbeeldingen

  • Women Connected is door wethouder Kasmi onderscheiden met de Doro Siepelprijs, Roland Vonk met de Cultuurpenning. Foto: Hans Tak.