Direct naar de content

Cultuurpenning voor galeriehoudster Cokkie Snoei

Cokkie Snoei krijgt dit jaar de Cultuurpenning. De Cultuurpenning is een Rotterdamse onderscheiding voor mensen die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele leven van de stad. Cokkie Snoei is sinds 1989 verantwoordelijk voor de galerie die onder haar eigen naam nu al meer dan 25 jaar een vaste waarde vormt en een eigen plek kent in Rotterdam. Zij presenteert onvermoeibaar, jaar in, jaar uit talloze Rotterdamse kunstenaars in haar galerie en op beurzen in binnen- en buitenland.

Cokkie Snoei krijgt de penning van wethouder Adriaan Visser (financiën, binnenstad, cultuur en sport) op zondag 13 september in het Oude Luxor na afloop van 24 uur Cultuur, wanneer de culturele sector traditiegetrouw samenkomt om de opening van het nieuwe culturele seizoen te vieren.

Adriaan Visser: "Met de toekenning van de Cultuurpenning aan mevrouw Snoei doen we recht aan haar verdiensten als galeriehouder, maar spreken we ook onze waardering uit voor de bijdrage die de galeriesector als geheel levert aan het beeldende kunst- en culturele klimaat in Rotterdam."

Galerie Cokkie Snoei
Galerie Cokkie Snoei is gespecialiseerd in hedendaagse kunst en beschikt over en unieke collectie twintigste-eeuwse vintage-fotografie. De galerie staat bekend om zijn sterke verbinding tussen gevestigde en nieuwe onbekende kunstenaars, zoals beeldhouwers (en makers van andere objecten), schilders, designers, video-kunstenaars en fotografen. Het talent van Cokkie Snoei ligt vooral in de mix die ze weet te creëren van het experimentele en het traditionele, tussen glamour-kunst en conceptuele kunst. Haar galerie is vertegenwoordigd op kunstbeurzen in binnen- en buitenland, waaronder de fameuze Art Basel in Keulen, Parijs, Stockhol, Madrid, maar ook in New York.
Haar galerie vormt een vaste waarde in de beeldendekunstsector in Rotterdam. En juist in de stad waar alles stroomt en voortdurend vernieuwt en verandert, is een aantal vaste waarden nodig om cultuur ook duurzaam te verankeren.

Commissie
De voordracht voor de Cultuurpenning wordt gedaan door een speciaal samengestelde commissie. De commissie heeft als opdracht jaarlijks een gemotiveerde voordracht te doen die wordt voorgelegd aan de wethouder Cultuur en waarover het College vervolgens een besluit neemt. De commissie bestaat uit de heer W. Pijbes (directeur Rijksmuseum), mevrouw S. van Hassel (schrijfster), de heer D. Pakkert (ontvanger van de penning van vorig jaar) en de directeur Cultuur van de gemeente.

Aan de Cultuur penning is sinds dit jaar een bedrag van €5.000 euro verbonden, dat besteed moet worden aan een project in Rotterdam op het terrein waarop de laureaat werkzaam is.


Noot voor de redactie:

Noot voor de redactie:

De uitreiking van de Cultuurpenning vindt plaats op zondag 13 september rond 18.15 uur in het Oude Luxor Theater. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke van Gruijthuijsen, bestuursvoorlichter wethouder Adriaan Visser (financiën, binnenstad, cultuur en sport), 010-2673532, m.vangruijthuijsen1@rotterdam.nl