Direct naar de content

Cultuurpenning en Doro Siepelprijs uitgereikt

Bij de start van het culturele seizoen in Rotterdam reikte wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme) de Cultuurpenning uit aan Bas Kwakman, tot voorkort directeur van stichting Poetry International Rotterdam. De Doro Siepelprijs reikte hij uit aan het HipHopHuis en Aruna Vermeulen.

Cultuurpenning
De beoordelingscommissie vindt dat er dit jaar één persoon is die met kop en schouders uitsteekt boven de andere kandidaten. De commissie adviseerde het college de Cultuurpenning 2019 toe te kennen aan Bas Kwakman voor zijn grote bijdrage aan de internationale positionering van Rotterdam als poëziestad en de vergroting van de belangstelling voor poëzie in Rotterdam en daarbuiten. “Met zijn inzet heeft Bas Kwakman een voor Nederland – en het buitenland – uniek festival van het hoogste niveau weten neer te zetten. Dat maakt Rotterdam tot hoofdstad in de wereld van de poëzie,” aldus de commissie.

Het Rotterdamse college reikt de Cultuurpenning Rotterdam jaarlijks uit aan een persoon die op cultureel gebied een bijzondere prestatie heeft geleverd. Aan de Cultuurpenning zijn een draagspeld en een bedrag van 5.000 euro verbonden, te besteden aan een project op het terrein waarop de laureaat werkzaam is.

Doro Siepelprijs
Op advies van de jury besloot het college de Doro Siepelprijs toe te kennen aan het HiphopHuis en Aruna Vermeulen. De jury schrijft: “Van meet af aan is ‘inclusie’ het kernwoord geweest voor het HipHopHuis, dat tegen de stroom in roeide en zeker in het begin een fors gevecht moest voeren tegen de gevestigde opinies en orde. Het Rotterdamse adagium ‘Sterker door strijd’ is zeker op het HipHopHuis en Aruna Vermeulen van toepassing; met niet-aflatende energie hebben Aruna Vermeulen en haar collega’s gebouwd aan een organisatie die inmiddels een begrip is in de stad en ver daarbuiten.”

De Doro Siepelprijs is een prijs voor een Rotterdamse culturele organisatie of persoon die zich inspant voor het aantrekken van nieuw publiek. De prijs is in 2019 voor de derde keer uitgereikt en bestaat uit een bedrag van 10.000 euro en een wisseltrofee. De wisseltrofee is een kunstobject van de Rotterdamse kunstenaar Tiwánee van der Horst.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, 06 – 39 10 73 81 of mj.kost@rotterdam.nl