Direct naar de content

Cultuurpenning en Doro Siepelprijs uitgereikt

Tijdens de cultuur- en festivalborrel van Rotterdam Festivals reikte wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen) op 13 september de Cultuurpenning uit aan Guus Dutrieux, directeur DUCOS Productions (o.a. Rotterdam Unlimited en Zomercarnaval). De Doro Siepelprijs reikte hij uit aan Rajiv Bhagwanbali, artistiek leider Rotterdam Street Culture Week, evenementenorganisator bij onder andere O. Festival en presentator.

Cultuurpenning
Het Rotterdamse college reikt de Cultuurpenning Rotterdam jaarlijks uit aan een persoon die op cultureel gebied een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. Aan de Cultuurpenning zijn een draagspeld en een bedrag van 5.000 euro verbonden, te besteden aan een project op het terrein waarop de laureaat werkzaam is. Festivaldirecteur Guus Dutrieux ontvangt de Cultuurpenning op advies van een onafhankelijke commissie aan het college van burgemeester en wethouders.

“Al sinds de jaren ’80 organiseert deze Rotterdammer, samen met zijn team, met passie, gedrevenheid en doorzettingsvermogen culturele evenementen die de grote diversiteit van Rotterdam laten zien en een heel breed publiek aanspreken. Zonder de niet aflatende inzet van deze Rotterdammer zou de straatparade van het Zomercarnaval, dat onderdeel is van Rotterdam Unlimited, niet zijn geworden wat het is”, aldus de jury.

Doro Siepelprijs
Op advies van de jury voor de Doro Siepelprijs besloot het college deze dit jaar toe te kennen aan Rajiv Bhagwanbali.

“Deze Rotterdammer is dankzij de samenwerking met en voor verschillende organisaties een enorme verbinder tussen traditioneel en nieuw, tussen klein en groot, tussen oud en jong. De projecten zijn altijd een feestje, soms ingetogen, soms uitbundig. Maar altijd gaat het over vieren wie je bent en samen naar de toekomst kijken”, aldus de jury.

De Doro Siepelprijs is een prijs voor een Rotterdamse culturele organisatie of persoon die zich inspant voor het aantrekken van nieuw publiek. De prijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro en een wisseltrofee. De wisseltrofee is een kunstobject van de Rotterdamse kunstenaar Tiwánee van der Horst.

Traditie
Wethouder Kasmi (o.a. cultuur) reikte de prijzen traditiegetrouw uit tijdens de jaarlijkse cultuur- en festivalborrel van Rotterdam Festivals (voorheen opening cultureel seizoen). Dit jaar vond de bijeenkomst plaats op het skatepark van Skateland in Rotterdam Feijenoord. Daar werden bezoekers getrakteerd op een korte liveshow waarin vooruit werd geblikt op de komende festival- en cultuuragenda én op de ‘Zomer op Zuid’. ’Zomer op Zuid’ is een groot evenement dat volgend jaar een zomer lang duurt, Zuid op de kaart zet en laat zien wat Zuid te bieden heeft.

Wethouder Kasmi: “Mijn felicitaties gaan uit naar de twee welverdiende winnaars. Guus is met zijn jarenlange ervaring in de organisatie van grote evenementen, voor alle culturen die Rotterdam rijk is, niet meer weg te denken uit het Rotterdamse festivallandschap en Rajiv is als jonge maker en vernieuwend multitalent een waardevolle aanwinst voor de sector. Ik hoop van allebei nog veel moois te zien. Wie weet tijdens de ‘Zomer op Zuid’, waarmee Rotterdam er volgend jaar een prachtig evenement bij heeft!”

Afbeeldingen

  • Wethouder Said Kasmi feliciteert Rajiv Bhagwanbali - foto Rotterdam Festivals
  • vlnr: wethouder Said Kasmi, Rajiv Bhagwanbali, Guus Dutrieux en Rotterdam Festivals directeur Renske Satijn - foto Rotterdam Festivals