Direct naar de content

Cultuurpenning en Doro Siepelprijs uitgereikt

Bij de opening van het culturele seizoen 2020-2021 in Rotterdam reikte wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme) de Cultuurpenning uit aan Jeroen Everaert, creatief directeur van Mothership. De Doro Siepelprijs reikte hij uit aan Indirah Tauwnaar, initiatiefnemer van House of Urban Arts.

Cultuurpenning
Jeroen Everaert ontvangt de Cultuurpenning op advies van een onafhankelijke commissie aan het college van burgemeester en wethouders. Jeroen Everaert is oprichter van Mothership, conceptontwikkelaar van kunstprojecten in de openbare ruimte. Zijn missie is ‘een groot publiek enthousiast maken voor kunst die toegankelijk en begrijpelijk is’. De commissie is van mening dat Jeroen Everaert en zijn team Rotterdam verfraaien met kunst waar geen Rotterdammer omheen kan, kunst die alle Rotterdammers bereikt en raakt. Everaert heeft gevoel voor wat nodig is en zet kunst en cultuur op een vaak verrassende manier in. Bescheiden in omvang en zichtbaarheid, zoals The Guard van Hans van Bentem op het skatepark op de Westblaak, de dichtregel “De omgeving van de mens is de medemens” van Jules Deelder aan de Nieuwe Binnenweg en de Adagia van Erasmus op diverse plekken in de stad. Maar ook groot en indrukwekkend, zoals de plafondschildering van Arno Coenen in de Markthal of de drones van Studio Drift bij de herdenking van 75 Jaar Vrijheid op 5 mei jl. boven de Nieuwe Maas.

Het Rotterdamse college reikt de Cultuurpenning Rotterdam jaarlijks uit aan een persoon die op cultureel gebied een bijzondere prestatie heeft geleverd. Aan de Cultuurpenning zijn een draagspeld en een bedrag van 5.000 euro verbonden, te besteden aan een project op het terrein waarop de laureaat werkzaam is.

Doro Siepelprijs
Op advies van de jury voor de Doro Siepelprijs besloot het college deze dit jaar toe te kennen aan Indirah Tauwnaar. De jury schrijft onder andere: “Indirah Tauwnaar heeft niet alleen een duidelijke en sterke visie en een helder doel, maar straalt dat ook uit. Ze is bevlogen, een rolmodel voor de talenten die ze begeleidt, is maatschappelijk geëngageerd en staat voor wat ze wil en doet. Sinds begin 2020 beschikt Indirah’s organisatie over een eigen pand in Rotterdam Zuid, House of Urban Arts. Daarmee laat ze zien dat de organisatie inmiddels ook een ontwikkelingslijn heeft uitgezet van dans naar een veel breder aanbod met onderdelen als mode, dj’en en visuele kunst en van werken met jongeren naar zo jong mogelijk plaats bieden. De manier waarop Indirah de uitdagingen van de coronacrisis het hoofd biedt, onderstreept alleen nog maar waarom juist zij dit jaar de Doro Siepelprijs toegekend zou moeten krijgen.”

De Doro Siepelprijs is een prijs voor een Rotterdamse culturele organisatie of persoon die zich inspant voor het aantrekken van nieuw publiek. De prijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro en een wisseltrofee. De wisseltrofee is een kunstobject van de Rotterdamse kunstenaar Tiwánee van der Horst.