College zet waardevolle gesprekken met Rotterdammers voort
Wethouder Kathmann start Tour-de-Wijk en campagne De stad = van ons
Het college van burgemeester en wethouders heeft het afgelopen jaar de 14 gebieden van Rotterdam bezocht om het gesprek met bewoners aan te gaan en te horen wat er in de stad leeft. De gesprekken leverden, behalve waardevolle contacten tussen het college en de wijken, honderden wensen van bewoners op waarmee alle wethouders aan de slag zijn gegaan. Wethouder Kathmann (wijken, participatie en kleine kernen) kondigde vandaag aan opnieuw de wijken in te gaan met de Tour-de-Wijk. Ook gaf ze het startsein voor een campagne om meer Rotterdammers te laten meedoen, meedenken en meebeslissen over hun eigen omgeving, onder de noemer De stad = van ons.
Dit is vandaag bekendgemaakt tijdens een afsluitende gebiedsconferentie op het stadhuis, waar de burgemeester en wethouders met leden van gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités terugblikten op de afgelopen periode. Volgens wethouder Barbara Kathmann is het belangrijk om als stadsbestuur dichtbij de Rotterdammer te staan. Kathmann: “Op papier is de drempel tussen het stadhuis en Rotterdammers laag, maar in werkelijkheid veel te hoog. Als je met elkaar in gesprek bent, dan is er geen drempel. Daarom is het zo belangrijk dat de gemeente zichtbaar en betrokken is, de wijken in gaat, naar bewoners luistert en hen helpt.”
Tijdens de bezoeken hebben bewoners bijna 500 grote en kleine concrete wensen neergelegd die door het college zijn opgepakt. “Deze gesprekken zijn zo mooi omdat alles aan bod kan komen. Van kleine zorgen om het weghalen van een trampoline tot grootschalige asbestproblematiek. Van vragen over de energietransitie tot de wens van een zangkoor uit Oud-Mathenesse om op het stadhuis op te treden”, zegt Kathmann. Niet alle wensen kunnen worden ingewilligd, maar de gemeente heeft inmiddels aan circa 80 procent een vervolg gegeven.
Tour-de-Wijk
Kathmann kondigde aan dat ze opnieuw de wijken ingaat. Tijdens de Tour-de-Wijk zal de wethouder, toerend in een Tuk-Tuk, in totaal 32 Rotterdamse wijken bezoeken. Kathmann: “Iedere wijk is anders en kent zijn specifieke problemen. Als we samen de handschoen oppakken en doelgericht te werk gaan dan kunnen we nog mooie dingen bereiken. Zo houden we de drempel laag en de lijntjes kort. De wijk vraagt, de Coolsingel draait.”
De stad = van ons
Kathmann gaf ook het startsein voor de campagne De stad = van ons. Als onderdeel van het programma De Betrokken Stad zijn alle participatiemogelijkheden voor Rotterdammers (van Opzoomeren tot Citylab010 en van De buurt bestuurt tot Wijk BV’s) gebundeld en inzichtelijk gemaakt. Doel van de campagne is dat meer Rotterdammers kunnen meedenken, meedoen en meebeslissen over hun stad en hun wijk.
Kathmann: “Rotterdammers hebben zelf vaak de beste ideeën over hoe ze hun wijk, buurt of leefomgeving prettiger kunnen maken. Er zijn tal van mogelijkheden om mee te doen, maar niet iedereen weet waar en hoe. Met deze campagne laten we zien hoe Rotterdammers meer invloed krijgen op hun eigen omgeving, zodat ze met recht kunnen zeggen: de stad is van ons. Onder dat motto beginnen we vandaag, en zal Rotterdam de komende tijd nog veel meer van ons zien.”
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Kathmann, 06-48138631 of tm.vanrijn@rotterdam.nl