Direct naar de content

College trekt met Lintjesregen door de stad

Het college van burgemeester en wethouders gaat vrijdag 3 juli in feestelijk oranje versierde Tuk Tuks van het stadhuis naar drie locaties in de stad rijden. Zij overhandigen bij Landhuis de Oliphant, Pompgebouw de Esch en het Schielandshuis de koninklijke onderscheidingen van de jaarlijkse lintjesregen op een alternatieve manier aan gedecoreerde Rotterdammers. De ceremonie verloopt dit jaar anders vanwege de coronamaatregelen.
Normaal gesproken vindt de lintjesregen in april plaats in de Burgerzaal van het stadhuis. Dit jaar werden de onderscheiden mensen thuis gebeld, omdat er geen samenkomsten mogelijk waren in april.

Gedenkwaardig
Met de versoepeling van de coronamaatregelen zijn samenkomsten in juli weer beperkt mogelijk. In een openluchtbijeenkomst krijgt elke gedecoreerde het lintje in een mooi blauw doosje overhandigd. In klein gezelschap staan zij ieder aan een persoonlijke tafel, waar enkele collegeleden het lintje overhandigen. Na de overhandiging mag een persoon uit hetzelfde huishouden het lintje opspelden bij de gedecoreerde. Er is voor een alternatieve locatie gekozen omdat in Rotterdam relatief veel onderscheidingen overhandigd worden en er zo ook familie bij aanwezig kan zijn. Met alle aanpassingen door de coronacrisis en deze speciale ceremonie is de Lintjesregen van 2020 extra gedenkwaardig.

Cijfers
Nederland telt veel vrijwilligers. Zij doen belangrijk werk; vrijwilligerswerk maakt onze samenleving hechter. Daarnaast zijn er mensen die zich vanuit hun functie intensief voor onze stad en zijn inwoners hebben ingezet. Het college vindt het belangrijk om hierbij stil te staan, ook in deze corona-tijden. In totaal worden er vrijdag 31 onderscheidingen uitgereikt: drie keer Officier in de Orde van Oranje-Nassau, vier keer Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en 24 keer Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De Orde van Oranje-Nassau
Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Er zijn zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.