Direct naar de content

Charlois krijgt bijzondere vredesbank

Leerlingen uit Heijplaat hielpen mee met ontwerp

Op donderdag 12 november om 15.00 uur zal de 'Vredesbank' worden onthuld. Hieraan werken, behalve leerlingen en leerkrachten van obs de Klaver en het comité herdenking 4 mei, ook veteranen, mariniers, de politie en de gebiedscommissie Charlois aan mee. De Vredesbank is mede mogelijk gemaakt door een donatie van de voormalige deelgemeente Charlois en het door de auteurs van 'Heijplaat in Verzet' opgezette fonds 'Jonge Vrede'.

In het jaar dat Heijplaat 100 jaar bestaat en voormalig duikbootkapitein en oud-premier Piet de Jong, medewerker aan 'Heijplaat in verzet' 100 jaar is geworden, presenteert ‘Jonge Vrede’ de 'Vredesbank'. Ontwerpster Eliza Helmond tekende letterlijk voor het ontwerp waaraan tientallen tekeningen door de leerlingen van basisschool de Klaver Heijplaat gemaakte tekeningen ten grondslag lagen. Een belangrijk onderdeel van het project is dat de deelnemende leerlingen voorafgaand aan het maken van de bank op verschillende manieren kennis gemaakt hebben met het thema oorlog en vrede. Ze bezochten ondermeer het Anne Frankhuis.

De Vredesbank is een voorbeeld van bewonersparticipatie; de kinderen maakten de tekeningen voor het uiteindelijke ontwerp waarna zij, samen met ouders en buurtgenoten in de door Woonbron beschikbaar gestelde voormalige brandweerkazerne met duizenden kleine mozaïeksteentjes de grijze betonnen bank ‘stoffeerden’.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over de opening en neemt u contact op met H. Donker. Bereikbaar via telefoonnummer 06 12867884 of via jg.donker@rotterdam.nl