Direct naar de content

Campagne Rit 010: Fiets Een Andere Route!

De gemeente Rotterdam verleidt vanaf 20 maart fietsers om een andere route te kiezen dan over de Coolsingel en Schiekade. De belangrijkste reden tot het promoten van een andere route, met de naam Rit 010, is vermindering van de drukte op de Noord-/ Zuidfietsroute.

Dagelijks maken ongeveer 10.000 fietsers gebruik van de 6,5 kilometer lange Noord-/Zuidroute tussen het Schieplein en het Varkenoordseviaduct. Vooral op de Coolsingel en Schiekade is het zo druk, dat sprake is van fietsfiles. Bij de verkeerslichten is beperkte wachtruimte voor fietsers. Wethouder Visser (mobiliteit en duurzaamheid): “Sinds 2016 werkt de gemeente aan het sneller, veiliger en comfortabeler maken van deze fietsroute. Verkeerslichten worden sneller afgesteld voor fietsers, wachtplekken worden vergroot en kruispunten opnieuw ingericht. Wat ook zal helpen, is als meer fietsers een andere route pakken. Een extra reden om voor Rit 010 te kiezen, is dat in april de Coolsingel flink op de schop gaat.”

Interessant en relaxt
De gemeente begint daarom op 20 maart met het promoten van een alternatief: Rit010. Deze fietsroute loopt tussen de Proveniersstraat, de Provenierstunnel, het Kruisplein en de Westersingel/Eendrachtsweg. Fietsers die over Rit 010 rijden komen langs bezienswaardigheden zoals fraaie architectuur, groene singels en kunst. Er staan weinig verkeerslichten, zodat fietsers kunnen doorfietsen. Bovendien is het minder druk dan de Noord-/Zuidroute.

Promotie
De alternatieve route wordt voorzien van opvallende borden langs het fietspad. Op 20 en 28 maart deelt een voorlichtingsteam folders uit aan geïnteresseerde fietsers. Tegelijkertijd toont een fietsende gids met megafoon de highlights langs de route. Fietsers maken meerdere malen kans op een prijs als zij een foto van zichzelf op de alternatieve route maken. Om mee te doen delen zij ze hun selfie op de online fietscommunity Fietsfan010. Het doel van de campagne is minder fietsers die gebruik maken van de Noord-/Zuidfietsroute en meer fietsers op Rit 010.

Aantrekkelijker voor fietsers
Verbetering van de Noord-/Zuidfietsroute en promotie van alternatieve routes is een van de actiepunten uit het Fietsplan 2016-2018. Hiermee wil de gemeente het fietsen in Rotterdam aantrekkelijker maken.

Meer informatie over fietsroute Rit 010 staat hier.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Visser (ogv Duurzaamheid en Mobiliteit), 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl