Direct naar de content

Cambridge Innovation Center naar Rotterdam

Eerste buitenlandse vestiging Amerikaans startup collectief

Het Amerikaanse Cambridge Innovation Center (CIC) start met een eerste buitenlandse vestiging in het Groot Handelsgebouw aan het Weena in Rotterdam. CIC wil daar de komende 5 jaar rond de 550 innovatieve bedrijven in huisvesten en zo haar internationale netwerk van ondernemers, investeerders en bestaand bedrijfsleven samenbrengen en verder uitbreiden.

Tim Rowe, CEO CIC: ”Rotterdam heeft ongelooflijke potentie. Het is een internationale doorvoerhaven en de thuisbasis van de grootste haven van Europa, met sterke universiteiten in de regio en een ongekende arbeidsethos. Rotterdam staat bovendien voor grote dynamiek. We zijn enthousiast om daarvan deel uit te maken.”

Het Amerikaanse CIC heeft in de Verenigde Staten een succesvolle handelswijze voor innovatie en ondernemerschap ontwikkeld. In het Groot Handelsgebouw worden ideeën, talent én geld samengebracht en daardoor is het een aantrekkelijke plek voor snel groeiende startups. CIC zorgt voor ondersteunende faciliteiten en programma’s zodat startups zich volledig op groei en ontwikkeling kunnen richten.

Het hoofdkantoor van CIC staat in Cambridge, nabij het Massachusetts Institute for Technology (MIT) en Harvard, met meer dan 800 startups en ondersteunende ondernemingen. De aantrekkingskracht op de financiële markt in het thuisland is groot. Dit heeft zichtbare effecten op de lokale economie, arbeidsmarkt, vastgoedontwikkelingen en openbare ruimte opgeleverd. De beroemdste startup is Google Android dat in 2006 werd ontwikkeld in CIC. Daarnaast bleek de omgeving van de CIC campus dusdanig aantrekkelijk voor multinationals dat partijen als Shell en Apple hun Research and Development activiteiten daar hebben ondergebracht. Dat geldt ook voor veel bedrijven met een hoofdkantoor in Silicon Valley, zoals Google, Microsoft, Amazon en Facebook.

Wethouder Maarten Struijvenberg (economie): “Ik ben zeer blij met de komst van CIC naar Rotterdam. Het CIC biedt een unieke kans voor onze stad om, in samenwerking met een sterke private partij die veel ervaring heeft met innovatieve startups, een impuls te geven aan de economische ontwikkeling en de werkgelegenheid van Rotterdam.”

De ambitie van CIC is om binnen 5 jaar rond de 550 startups te huisvesten in Rotterdam en 1.750 (hoogopgeleide) arbeidsplaatsen te creëren. Daarin versterken de Amerikaanse ondernemingsgeest en de Rotterdamse mentaliteit elkaar.

Met de komst van CIC naar Rotterdam verstevigt de stad haar positie als innovatief centrum voor startende, doorgroeiende ondernemers, MKB en multinationals. Er wordt samengewerkt met het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) in de Rotterdamse Science Tower, de RDM Campus en het startup initiatief uit Delft: YES!Delft. Het innovatieve klimaat in de regio krijgt zo een flinke impuls. CIC is een aanvulling op het aanbod van deze startup faciliteiten en helpt succesvolle startups en multinationals te innoveren, door te groeien en de stap naar het buitenland te zetten.

Na een kleine verbouwing wordt eind augustus de light versie van CIC Rotterdam geopend: CIC Beta. Tegelijkertijd wordt de komende maanden samen met partners in de regio, zoals Rotterdam Partners en InnovationQuarter, gewerkt aan het tot stand brengen van ‘Venture Café’, een ambitieuze meerjarige programmering met nationale impact om startups en MKB te laten groeien en de koppeling te maken met gevestigde bedrijven en multinationals. De ambitie is dat CIC in januari 2016 haar deuren officieel opent.

Rotterdam Central District

CIC heeft gekozen voor het Rotterdam Central District (RCD) als eerste vestigingslocatie in Europa. RCD is een gebied in het hart van de stad waar zowel starters als multinationals zijn gevestigd en waar ruimte is voor creativiteit, nieuwe ontwikkelingen en doorgroeimogelijkheden. De moderne OV hub met de hogesnelheidslijn en de RandstadRail, de Rotterdam The Hague Airport en de haven in de nabijheid zorgen voor snelle regionale en internationale verbindingen waardoor RCD een toplocatie is voor (inter)nationale kantoren. De centrale ligging en de mix van wonen, werken, reizen en ontspannen, maken van RCD een levendige stadsentreewaar Rotterdam en Europa elkaar ontmoeten. Een perfecte vestigingsplaats voor het CIC.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Molenbeek, bestuursvoorlichter wethouder Struijvenberg, 06 – 22 66 19 17 of me.molenbeek@rotterdam.nl

.