Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb trapt campagne Rotterdam Circulair af

Van zooi naar mooi

Onder het motto ‘Van zooi naar mooi’ daagt de nieuwe Rotterdam Circulair-campagne bewoners, bedrijven én gemeente uit om na te denken over hoe Rotterdam afval kan hergebruiken, verminderen of recyclen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb gaf vanmiddag op de Binnenrotte het startschot voor de campagne, die duurt tot oktober van dit jaar.

In een gouden vuilniswagen kwam de burgemeester vanachter de Laurenskerk tevoorschijn. Omstanders en verbaasde voorbijgangers waren verrast toen hij onaangekondigd een inspirerend betoog hield over de kansen die een circulaire economie Rotterdam biedt: ‘Afval is helemaal geen afval. Het is een grondstof voor iets nieuws. Afval is dus goud waard en goud gooi je toch ook niet zomaar weg?’ Om deze campagneboodschap kracht bij te zetten, doopte de gemeente twee hybride vuilniswagens om tot ‘goudtransport’. Ook heten de milieuparken aan de Aploniastraat en Melanchtonweg voortaan ‘goudmijnen’.

Van zooi naar mooi
Woensdagavond kleuren de Erasmusbrug, Hofpleinfontein en Euromast al goud. De komende maand rijdt er een gouden tram door de stad, verschijnt er een circulaire editie van GERS! Magazine en maakt OPEN Rotterdam diverse reportages over circulaire initiatieven. De gemeente geeft ‘vijf gouden tips’ die Rotterdammers helpen om minder eten weg te gooien, spullen een tweede leven te geven en plastic afval te verminderen. De burgemeester benadrukte dat de circulaire economie iedereen aangaat: ‘Of je nu bewoner of CEO van een multinational bent, groenteboer of supermarktmanager: iedereen kan een bijdrage leveren. Dat geldt ook voor ons, als gemeente. Zo wordt ons wagenpark steeds groener en starten we verschillende proeven om te hergebruiken of recyclen.’ Zo maken we met de hele stad van zooi weer iets moois.

Meer weten over slim omgaan met afval?
Op rotterdamcirculair.nl staan tientallen inspirerende voorbeelden van bedrijven, bewoners en gemeente. Verder zijn hier de vijf gouden tips te vinden, reportages te bekijken én vind je er het circulaire levenslied, geschreven door Harry-Jan Bus van theater Walhalla!


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brigitte Moratis, persvoorlichter Stadsbeheer, 010 267 61 24 of ba.moratis@rotterdam.nl