Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb naar World Expo 2020 in Dubai

Economische kansen in de Golfregio

De World Expo 2020 in Dubai – een jaar uitgesteld vanwege de covid-pandemie – is de 35ste wereldtentoonstelling en de eerste in het Midden-Oosten. Thema van deze editie is Connecting minds, creating the future met mobiliteit, duurzaamheid en klimaatverandering als speerpunten. Het Nederlandse paviljoen toont de beste innovaties op het gebied van water, voedsel en energie van Nederland. Het werkbezoek van burgemeester Aboutaleb aan de Golfregio start op 27 oktober. Als champion Dutch Dubai neemt hij daar van 31 oktober tot en met 3 november deel aan de nationale handelsmissie.

Burgemeester Aboutaleb: Ook de Golfregio krijgt te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Begin oktober trof een zeldzame orkaan Oman waarbij 300 ml regen viel en 4 mensen omkwamen in de overstromingen. Een woestijnklimaat bezorgt ook hoofdbrekens over drinkwater en voedsel. Zowel de gemeente Rotterdam als het bedrijfsleven hebben veel kennis en ervaring met duurzame energie, waterbeheer en voedselproductie. Daarnaast zijn er veel  innovatieve start-ups die door kennisdeling en samenwerking vleugels kunnen krijgen. De World Expo in Dubai geeft hen die kans.

Expo 2020 Dubai loopt van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022. Het Nederlands paviljoen – een biotoop – heeft als thema Uniting Water Energy and Food en toont bezoekers de expertise van het Nederlandse bedrijfsleven op het gebied van waterbeheer, duurzame energie en voedselproductie. Het Rotterdamse V8 Architects heeft het paviljoen ontworpen. Het is met gebruikte materialen gebouwd en energieneutraal: met zonne-energie wordt water uit de woestijnlucht gewonnen voor de bloemen en planten. Burgemeester Aboutaleb is als champion Dutch Dubai  o.a. gastheer van de Rural and Urban Development Week in het paviljoen.

Rotterdam
De Golfregio is al jaren belangrijk voor Rotterdamse handels- en havenactiviteiten en onderwijsinstellingen zoals het Scheepvaart- en Transportcollege en de Erasmus Universiteit. Deze reis biedt ook de gelegenheid om bestaande contacten aan te halen en te verstevigen. Samen met Havenbedrijf Rotterdam NV bezoekt burgemeester Aboutaleb diverse havenautoriteiten in de regio. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest treedt op tijdens een aantal handelsrecepties.