Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb naar Waterconferentie Verenigde Naties 2023

Samen met Tadzjikistan organiseert Nederland de VN Waterconferentie 2023 in New York van 20 t/m 24 maart. Koning Willem-Alexander is bij de conferentie aanwezig en houdt een toespraak bij de opening. Burgemeester Aboutaleb is gevraagd om aan de officiële Nederlandse delegatie deel te nemen en te spreken over watermanagement en klimaatadaptatie in Rotterdam en Nederland tijdens meerdere programmaonderdelen.

Bijna alle landen hebben problemen met water, van overstromingen tot extreme droogte. Wereldwijd hebben 884 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Door verspilling, vervuiling en klimaatverandering komt deze watervoorraad bovendien steeds meer onder druk te staan. Doel van de VN-waterconferentie is een Water Action Agenda met concrete acties en plannen om de internationale afspraken op het gebied van water na te komen. Die afspraken zijn vastgelegd in de 2030 Agenda for Sustainable Development en de UN Decade for Action on Water and Sanitation (2018-2028). Het is de bedoeling dat de VN gaat toezien op de uitvoering van deze Water Action Agenda.

Burgemeester Aboutaleb: “de Rotterdamse expertise met stedelijk waterbeheer en klimaatadaptatie staat wereldwijd op de kaart. Goed waterbeheer en gezond drinkwater gaan ons allemaal aan, daarom deelt Rotterdam die expertise graag met andere steden. Andersom leren wij ook weer van hun kennis en ervaring. Ook bedrijven en kennisinstituten kunnen inspelen op de kansen en uitdagingen die er wereldwijd zijn op het gebied van water.”

New York Water Week

Als aanvulling op de VN waterconferentie wordt voor een breder publiek de New York Water Week tussen 18 en 24 maart georganiseerd. Tijdens deze waterweek praten vertegenwoordigers van steden, waterbedrijven en maatschappelijke organisaties over de garanties voor schoon en veilig water nu en in de toekomst. Tijdens het Nederlandse Water Innovation & Business event komen de economische kansen aan bod. Burgemeester Aboutaleb neemt ook deel aan de bestuursretraite van het Resilient Cities Network op uitnodiging van voorzitter Sylvester Turner, burgemeester van Houston.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lisette van Bale, plv. bestuursvoorlichter burgemeester Ahmed Aboutaleb, 06 28 36 27 17 of lm.vanbale@rotterdam.nl