Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb naar Sjanghai

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en Allard Castelein, president-directeur van Havenbedrijf Rotterdam NV, leiden een handelsdelegatie naar Sjanghai van 27 tot en met 30 oktober. De delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van bedrijven en kennisinstellingen uit de Rotterdamse regio. Tijdens het bezoek ontmoet burgemeester Aboutaleb zijn collega in Sjanghai en bezoekt hij diverse bedrijven en kennisinstellingen. Ook praat hij met studenten, schoolbestuurders en een ziekenhuisbestuur over stedelijke samenwerking op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Dit werkbezoek aan Sjanghai is georganiseerd tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan China.

One belt one chain seminar
Belangrijk onderdeel van het programma is een seminar met voornamelijk Chinese investeerders over de ‘Nieuwe Zijderoute’ die loopt via Rusland naar Europa. De Chinese overheid investeert € 40 miljard in het verbeteren van de spoorverbindingen met het achterland o.a. vanwege de toenemende vraag naar versproducten in China. Een trein van Rotterdam naar China is twee weken onderweg, een schip een maand. Burgemeester Aboutaleb: “De Rotterdamse haven is een volwaardig deel van deze nieuwe verbindingsroute en dat maakt Rotterdam interessant voor Chinese investeerders.” Koning Willem-Alexander zal ook acte de présence geven tijdens het One belt one chain seminar.

China
Tussen Nederland en China zijn talrijke samenwerkingsverbanden in de wetenschap en de kunst- en cultuursector. Ook het Nederlandse hoger onderwijs staat in China goed aangeschreven. Veel hogescholen hebben nauwe banden met Chinese collega-instellingen. Tijdens zijn bezoek spreekt burgemeester Aboutaleb met studenten van het Wolfert van Borselen college in Sjanghai.

De economische betrekkingen zijn omvangrijk. Alle Nederlandse multinationals zijn in China gevestigd. Burgemeester Aboutaleb is deze week aanwezig bij de eerste steenlegging van de Sjanghai vestiging van het Rotterdamse bedrijf Steinweg (opslag en logistiek).

Chinese investeringen in Nederland zijn nu nog gering, maar nemen langzamerhand toe. Nederland is binnen de Europese Unie de 3e investeerder in China en het 3e bestemmingsland van Chinese investeringen. In de wereldrangorde van belangrijkste handelspartners van China neemt Nederland de 10e positie in. De Europese Unie is voor China de belangrijkste handelspartner. Binnen de EU staat Nederland, na Duitsland, op de 2e plaats.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl