Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb naar Shanghai, Tokio en Osaka

van 10 tot en met 20 juni 2019

Dit jaar bestaat de stedenband tussen Rotterdam en Shanghai 40 jaar en de zusterhavenrelatie met Tokio 30 jaar. Om dit te vieren, reist burgemeester Aboutaleb met een handelsmissie naar Shanghai. Rotterdam is een van de eerste Westerse steden waarmee de Chinese havenstad een zusterstadrelatie is aangegaan. Die begon in 1979 met maritieme zaken en logistiek. Inmiddels is Shanghai uitgegroeid tot de grootste wereldhaven met een omvangrijke financiële sector. Beide steden werken nu samen op tal van gebieden, van onderwijs en veiligheid tot gezondheid en duurzaamheid. Na Shanghai reist hij door naar Japan.

De missie bestaat uit vertegenwoordigers van Havenbedrijf Rotterdam NV, Rotterdam Partners, Erasmus MC, Rotterdamse hogescholen en 25 bedrijven. Burgemeester Aboutaleb reist na China met Rotterdam Partners en het Havenbedrijf door naar Japan, waar Tokio en Rotterdam het 30-jarige jubileum van de zusterhavenrelatie vieren. In Tokio heeft hij een ontmoeting met de Japanse vice-minister voor infrastructuur en transport, Masashi Adachi. In Tokio en Osaka spreekt hij met voor Rotterdam belangrijke Japanse investeerders.

Economische kansen
China en Japan zijn belangrijk voor Nederland en Rotterdam gezien de economische kansen vanuit zowel handels- als investeringsperspectief. Zo komt één op de drie á vier containers in de Rotterdamse haven uit China en staan zowel China als Japan in de top 3 van investeerders in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb spreekt in Shanghai tijdens diverse seminars waar Rotterdamse en Chinese publieke en private partners elkaar ontmoeten.

Ouderenzorg
China is ook geïnteresseerd in ouderenzorg, omdat het land met vergrijzing kampt. Burgemeester Aboutaleb geeft in Shanghai een presentatie over het Rotterdamse ouderenbeleid.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest geeft ter gelegenheid van de viering van de zusterstadrelatie Rotterdam-Shanghai twee concerten in de Shanghai Symphony Hall. Leden van de handelsmissie en 200 zakenpartners sluiten onder leiding van burgemeester Ahmed Aboutaleb aan bij het concert op 13 juni.

China-notitie
Op 15 mei jl. heeft het kabinet de notitie “Nederland-China: een nieuwe balans” gepresenteerd. Het land biedt volop economische kansen, maar tegelijkertijd past ook een kritische houding. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft bij de presentatie van de notitie benadrukt dat Nederland in de relatie met China op zoek moet naar een nieuwe balans. Deze reis past binnen het door het Rijk gepresenteerde kader.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 51 26 63 15 of c.verhulp@rotterdam.nl