Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb naar OVSE in Wenen

Van 30 maart tot en met 1 april bezoekt burgemeester Ahmed Aboutaleb de OVSE Security Days in Wenen, de jaarlijkse lidstatenconferentie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Op 31 maart spreekt hij de OVSE-ambassadeurs toe over preventie van gewelddadig extremisme en de rol van steden daarin. Hij brengt een beleefdheidsbezoek aan Michael Häupl, burgemeester van Wenen en spreekt met de secretaris-generaal van de OVSE Lamberto Zannier.

Het overkoepelende thema van de OVSE Security Days is: Creating inclusive, safe and sustainable cities. Local approaches to global challenges. De OVSE lidstatenconferentie richt zich dit jaar nadrukkelijk op lokaal beleid. Burgemeester Aboutaleb zal toelichten welke rol lokale bestuurders kunnen spelen als het gaat om preventie van gewelddadig extremisme en radicalisering, prominente thema’s in het Rotterdamse veiligheidsbeleid. De deelnemende OVSE-ambassadeurs zijn vanuit 57 lidstaten (uit Noord-Amerika, Europa en Azië) en 11 geaffilieerde landen (uit Azië en Afrika) gestationeerd bij de OVSE in Wenen.

Met burgemeester Veliaj van Tirana (Albanië), die ook deelneemt aan de conferentie, bespreekt hij vraagstukken op het gebied van migratie. Ook heeft hij een ontmoeting met de Weense autoriteiten die zich bezighouden met preventie van gewelddadig extremisme. Ten slotte bezoekt hij het vluchtelingenproject Home not shelter, waarvan de Rotterdamse Veldacademie een van de partners is.

OVSE
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking is een organisatie van lidstaten die zich sinds 1973 bezighoudt met samenwerking op het gebied van defensie, milieu, economie en humanitair beleid. De OVSE probeert vooral langs diplomatieke weg conflicten te voorkomen of te beperken. Na een conflict biedt de organisatie bijstand bij de (weder)opbouw van democratie en rechtsorde. Voor het beheersen en oplossen van conflicten vestigt de OVSE kantoren in de betreffende gebieden.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Molenbeek, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 226 619 17 of e-mail: me.molenbeek@rotterdam.nl.