Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb naar Noordrijn-Westfalen

Burgemeester Aboutaleb brengt van 18 tot en met 22 juni een werkbezoek aan de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Voor de Rotterdamse haven en de stedelijke economie is deze deelstaat, met name het Ruhrgebied, de belangrijkste regio. De burgemeester wordt vergezeld door Allard Castelein, president-directeur van Havenbedrijf Rotterdam NV.

Voor Noordrijn-Westfalen is Rotterdam de belangrijkste Europese haven. In het Regeerakkoord van minister-president Armin Laschet zijn de goede, wederzijdse betrekkingen met de Benelux-havens opgenomen als topprioriteit. In september 2017 bracht hij tijdens zijn eerste buitenlandse reis een bezoek aan Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en aan Rotterdam. Onderwerpen van gesprek waren handel, transport (vooral binnenvaart en spoor) en migratiebeleid. Tijdens deze ontmoeting werd de afspraak gemaakt voor een tegenbezoek in 2018.

Sommerempfang
De regering van Noordrijn-Westfalen zetelt in Düsseldorf. Daar ontmoet burgemeester Aboutaleb premier Armin Laschet. Tijdens een Sommerempfang (zomerontvangst) voor parlementsleden en ondernemers georganiseerd door Havenbedrijf Rotterdam NV zijn dr. Stephan Holthoff-Pförtner, NRW-Minister voor Bonds-, Europese en Internationale Aangelegenheden, Allard Castelein, president-directeur van het Havenbedrijf en burgemeester Aboutaleb de hoofdsprekers.

Wirtschaftsfrühstück
Verder staan er diverse werkbezoeken gepland aan de haven van Duisburg, bedrijven in het Ruhrgebied en woningbouwprojecten in Düsseldorf en Duisburg. Tijdens een Wirtschaftsfrühstuck (ondernemersontbijt) staan energietransitie, economie en transport centraal. Hier zal burgemeester Aboutaleb met de Oberbürgermeister van Duisburg en NRW-Minister Ina Scharrenbach (van o.a. stedenbouw) spreken over de Rotterdamse uitdagingen op dit gebied.

Handelsbetrekkingen
Nederland is de belangrijkste handelspartner van Noordrijn-Westfalen, de grootste Duitse deelstaat qua inwonertal grenzend aan Nederland. In 2017 voerde Noordrijn-Westfalen voor 38 miljard euro uit Nederland in, de uitvoer naar Nederland bedroeg 20 miljard euro.
Daarin speelt Rotterdam een cruciale rol. Met 80 miljoen ton is de Rotterdamse haven goed voor een marktaandeel van 60 procent van alle transport tussen Noordrijn-Westfalen en de zeehavens. Voor Duitsland als geheel is China de belangrijkste handelspartner.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl.