Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb naar New York

steden wereldwijd gaan samenwerken om terrorisme te bestrijden

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is van 26 tot en met 30 september in New York tijdens de week van de 70ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Naast de plenaire vergadering staan allerlei ontmoetingen en evenementen geprogrammeerd, waaronder de oprichting van het Strong Cities Network (SCN). Burgemeester Aboutaleb is door de burgemeesters van Parijs, Oslo, Montréal, Denver en Mombasa gevraagd toe te treden tot de stuurgroep van SCN. Steden wereldwijd gaan samenwerken en kennis uitwisselen om gewelddadig extremisme en radicalisering te bestrijden.

De inspanningen van Rotterdam ter bestrijding van gewelddadig extremisme hebben begin dit jaar geleid tot deelname van burgemeester Aboutaleb aan de mondiale CVE-top in Washington (countering violent extremism). Hierna volgde de Europese top in Oslo (juni) en de afspraak tot de oprichting van een stedennetwerk. Op 29 september wordt dit Strong Cities Network (SCN) in New York opgericht. Het netwerk wordt ondersteund door het Institute for Strategic Dialogue.

Burgemeester Aboutaleb: “bestrijding van extremisme betekent schaken op verschillende borden, maar altijd dichtbij en samen met bewoners en ondernemers. Steden zijn toegerust voor deze taak en het is goed om onze ervaringen met elkaar te delen.” Naast de vijf initiatiefnemers en Rotterdam zijn beoogde stuurgroepleden onder meer: Londen, Stockholm, Kopenhagen, Antalya, Minneapolis, Jakarta, Singapore, Beiroet, Victoria (Australië), Tunis en Dakar. Ook ontmoet burgemeester Aboutaleb de bestuurders van Brooklyn en brengt hij een bezoek aan het gebied dat in oktober 2012 door orkaan Sandy werd verwoest.

VN
Op 28 september wordt de 70ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties geopend. De herfstzitting van de 70ste AVVN duurt tot eind 2015. De VN is opgericht in 1945 en komt op voor de internationale vrede en veiligheid. Er zijn 193 landen lid. Nederland is kandidaat voor een niet-permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad (2017-2018).
De Koning, Koningin en Minister-president nemen deel aan de AVVN in New York. Minister-president Eman van Aruba en de ministers Koenders (buitenlandse zaken), Ploumen (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Mansveld (infrastructuur en milieu) maken ook deel uit van de delegatie.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl