Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb naar Mayors Summit en Resilience Forum in Tokyo

Tokyo organiseert op 20-22 mei twee bijeenkomsten voor burgemeesters wereldwijd. Burgemeester Aboutaleb spreekt op 21 mei tijdens de Urban 20 Mayors Summit over de grootste (sociale) uitdagingen waar steden nu voor staan. Tijdens het Urban Resilience Forum laat hij zien wat Rotterdam doet om de weerbaarheid en veerkracht van de samenleving te vergroten.

U20
Doel van de U20 is advies uitbrengen aan de G20 (19 landen en de Europese Unie) over sociale vraagstukken, duurzame economische groei en klimaatadaptatie. De innovatieve maatregelen die genomen worden in steden zijn vaak landelijk relevant. De G20-top is dit jaar ook in Japan, op 28-29 juni.
Rotterdam maakt officieel geen deel uit van de U20, maar is nadrukkelijk uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de bijeenkomst. De U20 is een initiatief van de burgemeesters van Buenos Aires en Parijs en vond voor het eerst plaats in 2018 in Brazilië.

URF
In de aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo in 2020, spreken vertegenwoordigers van steden tijdens het urban resilience forum over de beveiliging van steden en hoe die zich verhoudt tot toegankelijkheid en gastvrijheid. De deelnemers spreken ook over weerbaarheid van steden tegen de gevolgen van klimaatverandering. De chief resilience officer van de gemeente Rotterdam vergezelt burgemeester Aboutaleb op deze reis.

G20
Aanleiding voor de oprichting van de G20 was de financiële crisis eind jaren '90 van de vorige eeuw. De eerste bijeenkomst vond in december 1999 plaats in Berlijn. De G20 beslaan zo'n 85 procent van het wereldwijde Bruto Nationaal Product, 80 procent van de wereldhandel (inclusief handel binnen de EU) en twee-derde van de wereldbevolking. Nederland behoort tot de 20 grootste economieën, maar wordt niet standaard uitgenodigd voor deze jaarlijkse top omdat Europa al ruim vertegenwoordigd is.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 51 26 63 15 of c.verhulp@rotterdam.nl