Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb naar Johannesburg voor C40 Mayors Summit met deltasteden

Wereldsteden bereiden zich voor op steeds extremer weer

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is van 3 – 6 februari 2014 in Johannesburg voor de ‘C40 Cities Climate Leadership Group Mayors Summit’. Op de conferentie van de C40, een alliantie van inmiddels 63 grote steden wereldwijd, delen bestuurders en deskundigen hun ervaringen met de bescherming van steden tegen steeds extremer weer. Ook is burgemeester Aboutaleb gastspreker tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse ambassade en SANEC (South African Netherlands Chamber of Commerce) voor het Nederlandse bedrijfsleven. De Nederlandse ambassadeur, André Haspels, en commercieel manager van Shell Zuid-Afrika, Bonang Mohale, openden de nieuwjaarsreceptie.

Burgemeester Aboutaleb: “We willen allemaal wonen en werken in een aantrekkelijke omgeving waar we ons beschermd voelen. Met projecten als drijvend bouwen, waterpleinen en Stadshavens laat Rotterdam zien dat dit goed samen gaat. Bovendien profiteert het Rotterdamse en Nederlandse bedrijfsleven zakelijk van onze internationale voorbeeldfunctie.”

Tijdens de C40 Mayors Summit presenteert hij het boek 'Connecting Delta Cities, resilient cities and climate adaptation strategies' met praktijkvoorbeelden van maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Rotterdam is initiator en voorzitter van Connecting Delta Cities, een subnetwerk van deltasteden zoals New York, New Orleans, Tokyo, Londen, Jakarta en Rotterdam.

Durban
Tijdens het bezoek staat ook een ontmoeting gepland met de burgemeester van Durban, een zusterstad van Rotterdam. Deze havenstad is net als Rotterdam een belangrijke toegangspoort tot het achterland. Nederland (Rotterdam) heeft voor Zuid-Afrika relevante expertise in transport en logistiek. Dat biedt kansen voor samenwerking op het gebied van havenontwikkeling.

Handelsrelatie
Dat Zuid-Afrika aantrekkelijk is voor Nederlandse bedrijven, blijkt uit het onderzoek dat is gedaan door de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika: Het Nederlandse bedrijfsleven is in uiteenlopende sectoren actief en creëert werkgelegenheid in Zuid-Afrika voor meer dan 100.000 mensen. Met import- en exportcijfers van respectievelijk 1,25 en 2,18 miljard euro in 2013, is Zuid-Afrika de belangrijkste handelspartner van Nederland in Sub-Sahara Afrika. Rotterdam levert een belangrijke bijdrage aan deze handelsrelatie.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 5328 4813 / l.dejong@rotterdam.nl, of stuur een mail naar pre-trade@minbuza.nl / bel +27 12 4254 4550.