Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb naar Emiraten

Burgemeester Ahmed Aboutaleb leidt van 4 tot en met 7 oktober een Rotterdamse economische missie naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Er reizen 23 bedrijven mee, van multinationals tot kleine ondernemingen, evenals de Kamer van Koophandel Nederland en Rotterdam Partners. Rotterdam werkt aan een sterke band met Dubai vanwege wederzijdse economische belangen. Grote bedrijven in Dubai investeren wereldwijd, onder andere in One Belt One Road: de nieuwe spoorverbinding tussen de Rotterdamse haven en China. Dubai zelf heeft grote behoefte aan kennis en kunde met betrekking tot alternatieve energie, omdat het emiraat van 0,2 naar 24% groene energie wil in 2021.

Burgemeester Aboutaleb bezoekt daarnaast ook Abu Dhabi, hoofstad van de VAE en een belangrijke hub in het Midden-Oosten waar vele (hoofd)kantoren van internationale bedrijven zijn gevestigd. Een groeiend aantal Rotterdamse bedrijven is in de regio actief. Daar spreekt hij onder meer met de CEO van Abu Dhabi Ports en heeft hij een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven en denktank Delma Institute.

In Dubai vindt de internationale WETEX 2016 (Water Energy Technology Environment Exhibition) plaats, de grootste cleantech beurs in het Midden-Oosten en Azië. In het Holland Paviljoen spreekt burgemeester Aboutaleb tijdens een seminar voor alle Nederlandse bedrijven die op dat moment in Dubai zijn (er is naast de Rotterdamse ook een nationale missie van 12 bedrijven in Dubai). De Rotterdamse delegatie heeft ook een ontmoeting met de Board van DP World (containerrederij in Dubai met 77 terminals wereldwijd).

VAE / Dubai
De economische missie is onderdeel van een 3-jarige samenwerking tussen Rotterdam en Dubai. Afgelopen maart is hiervoor een overeenkomst ondertekend op het Rotterdamse stadhuis door de Dubai Chamber of Commerce, de Nederlandse Kamer van Koophandel en Rotterdam Partners. De samenwerking wordt ondersteund door het Consulaat Generaal in Dubai. De VAE bieden voor Nederlandse bedrijven interessante mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid en groene energie. Zo heeft Dubai de ambitie om de energieproductie te verduurzamen: de woestijn wordt gebruikt voor zonnepanelen. Omdat Nederland leidend is in onderzoek naar en de ontwikkeling van duurzame energie liggen hier grote economische kansen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl