Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb naar Clinton Global Initiative in New York

Dienstreis van 19 tot donderdag 22 september

Volgende week is burgemeester Aboutaleb drie dagen in New York voor een werkbezoek. Hij is uitgenodigd door Bill Clinton, 42ste president van de Verenigde Staten, om te praten over Climate Resilient Cities tijdens de Clinton Global Initiative (CGI) September 2022 Meeting. Daarnaast bezoekt hij diverse projecten in de stad.

De CGI is een internationaal platform waar de aanwezige burgemeesters, politici en bedrijven kennis en ervaring uitwisselen over klimaatadaptatie en -financiering. Rotterdam staat wereldwijd bekend als een veerkrachtige, innovatieve stad die de kansen en risico’s van o.a. klimaatverandering, digitalisering, de nieuwe economie en globalisering in kaart brengt en daarop inspeelt.

Naast deelname aan de CGI bezoekt burgemeester Aboutaleb diverse projecten, zoals de Big U, een groot dijkbeschermingsproject om New York te beschermen tegen overstromingen en orkanen. Tien jaar na de verwoestende orkaan Sandy is onder andere met Nederlandse kennis en expertise gewerkt aan de Big U. Verder brengt hij een bezoek aan de Red Hook Community Justice Center, een innovatieve vorm van (straf-)recht op wijkniveau.
In Rotterdam Zuid loopt een vergelijkbaar project, Wijkrechtspraak op Zuid. Rechters behandelen straf-, civiele en bestuursrechtelijke zaken van bewoners in het Huis van de Wijk op de Hillevliet 90. Voorafgaand aan een zitting werken bij de zaak betrokken instanties samen aan een duurzame oplossing voor een bewoner.