Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb naar Californië voor handelsmissie

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam leiden een economische missie naar Los Angeles en San Francisco van 11 tot en met 19 februari. De delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van 30 bedrijven uit de energie- en watersector. Op 11 februari begint de missie in Los Angeles met de waterdelegatie onder leiding van burgemeester Aboutaleb. Minister Ploumen sluit met de energiedelegatie aan op zondag 15 februari in San Francisco. Doel van het bezoek is het bevorderen van de samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen in Californië in de sectoren (duurzame) energie en water.

Burgemeester Aboutaleb: “Rotterdam heeft intensieve banden met de Verenigde Staten. In onze regio zijn 99 Amerikaanse investeerders en ongeveer 400 Amerikaanse dochterondernemingen gevestigd. Voor Nederlandse bedrijven is de VS een interessante markt, omdat er de komende jaren veel wordt geïnvesteerd, vooral in alternatieve energie. Dat sluit goed aan bij de Rotterdamse ambities en expertise.”

Voor de Nederlandse watersector liggen er kansen bij grote projecten die in 2015 van start gaan om de Los Angeles River en het Waterfront San Francisco te restaureren en bij opdrachten stroomopwaarts in de Bay Area en de Sacramento-San Joachim Delta. Voor de energiesector liggen in Californië kansen op het gebied van smart grids, energieopslag en warmtepompen, duurzame bouw en elektrisch vervoer. Silicon Valley is voorloper op dit gebied, maar ook Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen zijn hierin zeer vooruitstrevend.

Sustainable Urban Delta
Overkoepelend verhaal van de missie is de Sustainable Urban Delta. Een relatief klein landoppervlak, een hoge bevolkingsdichtheid, een kritische samenleving met een hoge levensstandaard en onze voortdurende discussie over hoe wij kunnen leven met het water, hebben de Nederlanders gedwongen om efficiënte, flexibele en slimme oplossingen te ontwikkelen. Nederlandse duurzame en innovatieve oplossingen worden tijdens deze missie onder de aandacht gebracht bij (potentiële) handelspartners in de VS.

Seminar
Tijdens het bezoek wordt een groot seminar met de naam California-Netherlands Sustainability Summit georganiseerd. Dit seminar biedt een platform voor overheden, bedrijven en kennisinstellingen om kennis uit te wisselen op het gebied van zowel water als energie. Hier zal de Nederlandse expertise op het gebied van water en watermanagement gepositioneerd worden. Burgemeester Aboutaleb is een van de key note sprekers.

Handelsbetrekkingen
Nederland is de derde grootste handels- en investeringspartner van de Verenigde Staten. Hiermee zijn ongeveer 685.000 banen gemoeid. Meer dan 850 Nederlandse bedrijven zijn al actief in de VS. Andersom is de VS de grootste buitenlandse investeerder in Nederland. De totale exportwaarde naar de VS bedroeg in 2013 16,8 miljard euro, tegen 20,2 miljard euro het voorgaande jaar. Over het hele jaar 2014 is de Amerikaanse economie met 2,4 procent gegroeid, het hoogste percentage in vier jaar. In 2013 bedroeg de groei 2,2 procent.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl