Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb naar Buenos Aires voor deelname C40 Mayors Summit

“Zet mensen op de eerste plaats bij energietransitie”

Burgemeester Aboutaleb is van 16 tot 22 oktober in Argentinië voor de driejaarlijkse C4O Mayor’s Summit. Centraal dit jaar staat hoe steden de creatie van ‘goede, groene banen’ stimuleren.

Het thema van de C40 Summit is het stimuleren van de ontwikkeling van 50 miljoen toegankelijke, duurzame en groene banen voor 2030 door steden en hun partners. Juist nu door de huidige energievraagstukken is de overgang van fossiele naar duurzame energie, zoals waterstof, zeer actueel. Deze transitie vraagt naar anders opgeleid personeel. Om dit te realiseren investeert Rotterdam samen met bedrijven en onderwijsinstellingen in het Rotterdam Arbeidsmarktperspectieffonds (RAP010). De burgemeester neemt deel in gesprekken en paneldiscussies met burgemeesters uit onder meer Phoenix, Londen en Kuala Lumpur, waar hij Rotterdamse ontwikkelingen en voorbeelden zoals BlueCity en de wijkaanpak aardgasvrij internationaal naar voren kan brengen.

C40
De C40 is het wereldwijde netwerk van grote steden die samenwerken aan oplossingen voor de klimaatproblemen. Rotterdam is benoemd als innovator city en actief betrokken bij verschillende samenwerkingsthema’s, zoals afval, schone lucht, en stadsnatuur. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn het stimuleren van stedelijke circulaire economie, de samenwerking rondom energietransitie en de aanpak aardgasvrij.

Netwerk
De deelname aan de conferentie biedt een goede gelegenheid contacten op (inter-)nationaal en lokaal niveau te leggen en te verdiepen. Ook met het oog op relevante, toekomstige ontwikkelingen op het gebied van waterstof. Kennis- en informatie delen over veiligheid in de haven en wijkaanpak in Barrio 31 (voormalige sloppenwijk) komen eveneens aan de orde tijdens deze reis.