Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb naar Albanië

Van 2 tot en met 6 november brengt burgemeester Ahmed Aboutaleb een werkbezoek aan Albanië met de Politiechef van de Eenheid Rotterdam, de Hoofdofficier van Justitie Rotterdam (Driehoek) en de programmadirecteur Luchthavens van de Koninklijke Marechaussee. Zij gaan met de Albanese autoriteiten in gesprek over migratie, mensensmokkel en georganiseerde misdaad.

Sinds enkele jaren is het aandeel Albanezen in de migratiestroom toegenomen. Daarnaast worden er regelmatig pogingen gedaan om illegaal de oversteek van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Vooral Albanezen wagen deze inklimpogingen. Bij maritieme grensdoorlaatposten in de Rotterdamse haven en Hoek van Holland proberen zij in vrachtwagentrailers te klimmen op veerdiensten naar het Verenigd Koninkrijk.

Doel van het werkbezoek is om een beter beeld te krijgen van de achtergrond van deze zogenoemde inklimmers en samen met de Albanese autoriteiten deze vorm van illegale migratie te ontmoedigen. Samen met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) organiseren Nederland en Albanië een informatiecampagne hierover in het land. Burgemeester Aboutaleb zal dit vraagstuk onder andere met de lokale en regionale autoriteiten in de grenssteden Shkoder en Dürres bespreken. Ook brengt de delegatie een bezoek aan de haven van Dürres en ontmoet hij de burgemeester van Tirana en de minister van Binnenlandse Zaken.

Armoede
De (grens)controles zijn aangescherpt en de bewaking van de haventerreinen van de veerdiensten is opgevoerd waardoor er weinig kans op succes is bij inklimpogingen. Maar de groep migranten zorgt soms voor onrust en overlast bij bewoners van Hoek van Holland, vrachtwagenchauffeurs en veerdiensten. De belangrijkste oorzaak van hun komst vormt de sociaaleconomische situatie in Albanië zelf, een van de armste landen van Europa. Een kwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens en de werkeloosheid is hoog, vooral onder jongeren. Sinds 2010 hoeven Albanezen geen visum meer aan te vragen om naar Schengengebied te reizen.

Het tweede onderwerp van gesprek betreft de georganiseerde misdaad met banden in Oost-Europa. Tijdens het werkbezoek zoeken de Rotterdamse autoriteiten actief de samenwerking op met hun Albanese collega’s op lokaal, regionaal en nationaal niveau om gezamenlijk de strijd hiertegen aan te binden.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Molenbeek, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 226 619 17 of e-mail: m.molenbeek@rotterdam.nl.