Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb met handelsmissie naar Golfregio

Burgemeester Ahmed Aboutaleb brengt samen met minister Lilianne Ploumen (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) een bezoek aan Verenigde Arabische Emiraten (Abu Dhabi en Dubai) en Oman van 28 maart tot en met 2 april. De minister en de burgemeester leiden een handelsmissie met een delegatie van ongeveer 30 bedrijven uit de energie- luchtvaart- logistieke en afvalverwerkingsector. In Oman staat de logistieke sector en de havenontwikkeling in Sohar centraal.

In beide landen spreekt burgemeester Aboutaleb met verschillende
hoogwaardigheidsbekleders over intensivering van de handelsbetrekkingen tussen Nederland (Rotterdam) en de Golfregio. Voor het Nederlandse (Rotterdamse) bedrijfsleven worden verschillende rondetafelgesprekken georganiseerd over diverse regionale ontwikkelingen, zoals de Expo2020 in Dubai. Burgemeester Aboutaleb: “Er liggen volop kansen voor het bedrijfsleven in de Golfregio. Ook daar staan ze voor de uitdaging om efficiënter en duurzamer met energie en grondstoffen om te gaan. Er is een markt voor Nederlandse, innovatieve toepassingen.”

Oman
In juli 2002 is de Sohar Industrial Port Company opgericht (SIPC), een 50/50 joint venture van het Sultanaat Oman en het Havenbedrijf Rotterdam NV. SIPC ontwikkelt en exploiteert de haven van Oman, een industriële haven die op Rotterdamse leest geschoeid is. De haven is 2.100 hectare groot en het terrein is voor een belangrijk deel uitgegeven aan bedrijven in de (petro)chemie, de metallurgie en de logistieke sector. Diverse stuwadoors zijn actief in de op- en overslag van natte- en droge bulklading, containers en overig stukgoed.

Handelsbetrekkingen
De VAE is na Saoedi-Arabië en Israël de belangrijkste exportmarkt in het Midden-Oosten voor Nederland. Het gaat hierbij vooral om machines, elektronische en technische apparatuur, voedingsmiddelen, farmaceutische producten, staal en plasticproducten. De Nederlandse belangen in Abu Dhabi concentreren zich op olie- en gas, de maritieme sector en voedsel- en landbouwproducten. Ook zitten er veel Nederlandse architectenbureaus in de VAE. Rond de stad Dubai zijn veel Nederlandse bedrijven gevestigd, vanwege de doorvoerhaven en overstapmogelijkheden op het vliegveld van Dubai.

In Oman investeert het Nederlandse bedrijfsleven vooral in de olie-industrie, zoals projecten van de Petroleum Development Oman. Ook Nederlandse bouw- transport- en baggerbedrijven zijn actief in Oman. De EU en de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten zijn in gesprek over een vrijhandelsakkoord.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl