Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb leidt handelsmissie naar Chili

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is delegatieleider van een Nederlandse handelsmissie naar Chili van 30 november tot en met 4 december. Deelnemers zijn bedrijven uit de maritieme, logistieke en tuinbouwsector. De Chileense economie vertoont een substantiële groei en Chili is het hoogst genoteerde Latijns-Amerikaanse land op de Doing-Business lijst van de Wereldbank. Het land kent nauwelijks tot geen importtarieven. De delegatie gaat naar de steden Santiago de Chile, Valparaiso en San Antonio.

Burgemeester Aboutaleb: “In Chili wordt Nederland beschouwd als een van de belangrijkste handelspartners dankzij de haven van Rotterdam, met zijn snelle verbindingen door heel Europa. Het land heeft de ambitie om de 10e voedselexporteur ter wereld worden en dat biedt kansen voor de Nederlandse tuinbouwsector en de haven. Daarnaast zijn de Chilenen van plan flink te investeren in de verdere ontwikkeling van hun zeehavens, dat mooie projecten kan opleveren voor onze aannemers en ingenieursbureaus.”

De handelsmissie wordt georganiseerd door de gemeente Rotterdam, in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Santiago en het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering. Het bezoek valt samen met de Exponaval 2014 en Trans-Port 2014, de belangrijkste beurzen / conferenties in Zuid-Amerika op het gebied van internationaal maritiem transport, havenindustrie en marine. Burgemeester Aboutaleb is keynote speaker tijdens het Port Industry Panel van de Trans-Port conferentie. Tijdens de beurzen en werkbezoeken krijgen de deelnemers van de handelsmissie de gelegenheid om met (potentiële) zakenpartners kennis te maken.

Chili
De Nederlandse import van Chileense producten bedroeg in 2013 1,7 miljard euro en bestond uit mineralen (voornamelijk koper), fruit (druiven, appels) en noten. Ook de Nederlandse export naar Chili neemt toe. In 2013 bedroeg de export naar Chili ruim 500 miljoen euro, bestaande uit (elektrische) machines, chemicaliën en farmaceutische producten. Door oplopende arbeidskosten is er steeds meer vraag naar automatisering dat in het bijzonder voor de Nederlandse tuinbouwsector kansen biedt.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mark van der Roer, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 130 486 45 of m.vanderroer@rotterdam.nl.