Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb leidt handelsmissie Indonesië

Van maandag 24 tot vrijdag 28 augustus is burgemeester Ahmed Aboutaleb met een handelsdelegatie in Indonesië. De delegatie bestaat uit 20 Nederlandse maritieme bedrijven die daar willen gaan ondernemen of hun activiteiten uitbreiden. Op het programma staan onder andere een ontmoeting met de gouverneur van Jakarta en een bezoek aan de Indonesische ministeries van maritieme zaken en economische zaken. Donderdag 27 augustus zal een samenwerkingsovereenkomst worden ondertekend door de havenautoriteiten van Indonesië en het Havenbedrijf Rotterdam NV voor de aanleg van nieuwe havens en de verbetering van de haveninfrastructuur in Indonesië.

Indonesië wil met een ambitieus plan, het zogenaamde ‘Global Maritime Fulcrum’, zijn natuurlijke positie als maritiem knooppunt in Oost- en Zuidoost-Azië versterken. Daarvoor zijn nieuwe havens en modernisering van de bestaande haveninfrastructuur nodig. Dit biedt veel kansen voor Nederlandse maritieme ondernemingen, van baggeraars tot scheepsbouwers en kennisinstellingen. Stichting Nederland Maritiem Land, waarin twaalf maritieme sectoren vertegenwoordigd zijn (havens, offshore, maritieme toeleveranciers, scheepsbouw, zeevaart, waterbouw, maritieme dienstverlening en kennisinstituten, binnenvaart, Koninklijke Marine, watersportindustrie en visserij) heeft Indonesië gelabeld als nieuwe Maritime Hotspot.

Burgemeester Aboutaleb: “tijdens mijn eerste en tweede bezoek zijn de banden tussen de zustersteden Jakarta en Rotterdam nog meer verstevigd. We delen onze kennis op het gebied van watermanagement en veel Rotterdamse ondernemingen zijn al in de regio actief. Een prachtig voorbeeld is het National Capital Integrated Coastal Development (NCICD) programma, dat Jakarta gaat beschermen tegen de zeespiegelstijging maar ook economische en sociale kansen biedt. Als maritiem land bij uitstek is het Nederlandse bedrijfsleven een geschikte partner voor de ambitieuze plannen van president Joko Widodo om van zijn land een wereldspeler in de maritieme sector te maken.”

Handelsbetrekkingen
Nederland is een van de belangrijkste buitenlandse investeerders in Indonesië. Nederlandse bedrijven investeren er in de financiële sector, telecom, olie en gas, waterbouw en detailhandel (voedingsmiddelen). Via de haven van Rotterdam en de luchthaven Schiphol is Nederland voor Indonesië de Gateway to Europe. In 2013 exporteerde Nederland voor € 800 miljoen, een stijging van 27% dat jaar. De import was € 2,8 miljard. Daarmee is Nederland de tweede handelspartner van Indonesië in de Europese Unie.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl