Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb en Rotterdamse leerlingen bezoeken Westerbork

Les in herdenken

Vrijdag 29 mei heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb samen met leerlingen van basisschool De Vierambacht uit Delfshaven en het Montessori Lyceum uit Blijdorp Kamp Westerbork bezocht. Het bezoek is onderdeel van een speciaal lesprogramma voor scholen om het gedachtegoed van 4 en 5 mei door te geven.

Burgemeester Aboutaleb: "De Tweede Wereldoorlog kwam 70 jaar geleden ten einde, maar de lessen uit dit hoofdstuk van onze geschiedenis zijn nog steeds actueel. Op veel plekken in de wereld worden mensen nog steeds gediscrimineerd vanwege hun geloof of hun cultuur, soms ook in ons eigen land. Het is goed om daar met jongeren over te praten. Ook zij kunnen bijdragen aan begrip, vriendschap en vrede in onze stad.”

Bezoek Westerbork
De leerlingen bezochten de tentoonstelling en gingen met burgemeester Aboutaleb in gesprek over de gebeurtenissen in Westerbork en hoe die verhalen te vertalen zijn naar het heden. De leerlingen uit 3 havo van het Montessori Lyceum waren de begeleiders van de leerlingen uit groep 8 van De Vierambacht. Tijdens het bezoek hebben de leerlingen samen een opdracht gemaakt rondom één van de monumenten. De informatie die ze hebben verzameld, gebruiken ze voor een werkstuk dat zij over hun bezoek aan herinneringskamp Westerbork gaan maken.

Lesprogramma
Het bezoek aan Westerbork is onderdeel van een speciaal lespakket op scholen, waarin bijvoorbeeld ook een wandeling langs de brandgrens is opgenomen. Ter voorbereiding hebben de leerlingen vooraf samen opdrachten gemaakt, waarin de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en het thema herdenken centraal stonden. Ook hebben ze samen Rotterdamse oorlogsmonumenten bezocht.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl