Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb brengt werkbezoek aan Saoedi-Arabië

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is van 26 tot en met 29 november op werkbezoek in Saoedi-Arabië met een delegatie van het Havenbedrijf Rotterdam NV. Het land is thuishaven van petrochemieconcern Sabic en staatsoliemaatschappij Saudi Aramco, beide actief in Rotterdam. Ook multinationals als Shell hebben grote ondernemingen in het land. In Riyad heeft burgemeester Aboutaleb een ontmoeting met studenten op de King Saud University en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. In Ad Dammam (oostkust) spreekt hij met de havenautoriteiten en legt diverse bedrijfsbezoeken af.

De traditionele olie- en gassector evenals de petrochemie zijn van groot belang voor de (Rotterdamse) economie. In de afgelopen jaren zijn diverse oliestaten in het Midden-Oosten bezocht, zoals Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Qatar. Net zoals de Rotterdamse haven, zitten vele staten in de Golfregio in een overgangsproces van een traditionele naar een duurzame economie.

Saoedi-Arabië is wereldwijd de grootste ruwe olieproducent en -exporteur. Nederland importeerde in 2014 voor 3,4 miljard euro aan goederen uit Saoedi-Arabië (91 procent ruwe olie). Saoedi-Arabië behoort tot de 6 Golfstaten (met Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten) die samenwerken in de Gulf Cooperation Council (GCC). Deze raad richt zich op het versterken van de stabiliteit en economische samenwerking in de regio.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl