Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb brengt werkbezoek aan Marokko

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is van 28 februari tot en met 2 maart in Casablanca en Rabat in Marokko. Op verzoek van de OESO deelt hij met de autoriteiten van Casablanca de Rotterdamse ervaringen met metropoolvorming. In Rabat woont hij een vergadering bij van de Maatschappelijke Adviesraad van het Nederlands Instituut Marokko, waarvan hij voorzitter is. Het NIMAR, dat onderdeel is van de Universiteit Leiden, wordt op 1 maart door minister Jet Bussemaker (onderwijs, cultuur en wetenschap) en haar Marokkaanse collega-minister geopend. Daarnaast spreekt burgemeester Aboutaleb met bestuurders en deskundigen over illegale migratie en radicalisering.

Metropoolvorming Casablanca
Het Marokkaanse ministerie van stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gevraagd om het lokale en regionale gezag van Casablanca en omgeving te adviseren over metropoolvorming en verbetering van het stedelijk klimaat. Net als Rotterdam heeft de havenstad Casablanca een havenindustrieel complex met (petrochemische) fabrieken vlak bij bewoond gebied en wil de stad een regionale economische transitie in gang zetten. Als burgemeester van een internationale havenstad en voorzitter van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag zal hij toelichten hoe lokale autoriteiten hun krachten kunnen bundelen om een groot gebied beter bereikbaar te maken en het economisch vestigingsklimaat te versterken.

NIMAR
Het Nederlands Instituut Marokko in Rabat verzorgt onderwijs, faciliteert onderzoek en draagt actief bij aan de kennis in Nederland van de Marokkaanse talen, culturen en samenleving. Het instituut bestaat sinds 2006 en is nu onderdeel van de Universiteit Leiden. Het staat open voor alle studenten die studeren aan een Nederlandse universiteit of hogeschool en studenten uit het Midden-Oosten en Afrika. Dankzij de nieuwe huisvesting kunnen meer studenten, onderzoekers en andere professionals gefundeerd kennis maken met Marokko en de Arabische wereld. Burgemeester Aboutaleb is voorzitter van de Maatschappelijke Adviesraad van het NIMAR, een ambtsgerelateerde nevenfunctie.

Overige bezoeken
Verder ontmoet burgemeester Aboutaleb zijn collega Mohamed Sadiki, burgemeester van Rabat en Abdelouafi Laftit, wali (gouverneur) van de regio Rabat-Salé-Kénitra. Ook voert hij gesprekken met lokale en nationale bestuurders en deskundigen over illegale migratie en preventie van gewelddadige radicalisering.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl