Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb brengt werkbezoek aan Berlijn

Van zaterdag 1 tot en met dinsdag 4 september brengt burgemeester Aboutaleb een werkbezoek aan de hoofdstad van Duitsland. Voor de Rotterdamse economie en haven heeft Duitsland topprioriteit en voor de Nederlandse energietransitie is de Duitse Energiewende een sprekend voorbeeld. Ook op andere terreinen, zoals stedenbouw en maatschappelijke vraagstukken, hebben beide steden elkaar veel te bieden. Burgemeester Aboutaleb spreekt zowel op stedelijk als op Bondsniveau met bestuurders over energievraagstukken. Ook bezoekt hij Kreuzberg in om inzicht te krijgen in de sociale problematiek van deze Berlijnse wijk.

Zondag 2 september biedt hij bestuurlijke en zakelijke relaties een concert aan van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, samen met het Havenbedrijf Rotterdam NV en EDGE Technologies, onderdeel van OVG Real Estate. Dit van oorsprong Rotterdamse bedrijf heeft een vestiging in Berlijn. Voorafgaand aan dit laatste Europese concert van Yannick Nézet-Séguin als chef-dirigent is er een ontvangst in het concertgebouw van de Berliner Philharmonie. Daar spreekt burgemeester Aboutaleb de genodigden toe. Verder ontmoet hij o.a. zijn ambtsgenoot in Berlijn: Michael Müller, de staatssecretaris voor economie en energie: Thomas Bareiß en de minister voor familiezaken: Franziska Giffey.

Handelsbetrekkingen
De Regio Rotterdam is de vestigingsplaats voor meer dan 180 bedrijven van Duitse origine en behoort daarmee tot één van de belangrijkste vestigingsplaatsen in Nederland voor Duitse bedrijven. Het Nederlands-Duitse handelsvolume bedroeg in 2016 ca. 165 miljard in 2016, wereldwijd een van de grootste. Duitsland is voor Nederland de eerste handelspartner, zowel qua uitvoer als qua invoer. De haven van Rotterdam speelt hierin een centrale rol: Duitsland is het belangrijkste transitoland voor Nederland naar andere Europese landen. Het spreekt voor zich dat beide landen op het gebied van transport & logistiek, waterbeheer en energietransitie nauw samenwerken.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl.