Direct naar de content

Burgemeester Aboutaleb bezoekt Singapore

Burgemeester Ahmed Aboutaleb brengt van 31 mei tot 5 juni een werkbezoek aan Singapore, een belangrijke handelspartner van Nederland. Hij ontmoet onder andere president Tony Tan, premier Lee Hsien Loong en de ministers van milieu & water en nationale ontwikkeling.

Verder spreekt burgemeester Aboutaleb bij het World Cities Mayors Forum van de Singapore International Water Week, die hij samen met Minister Melanie Schultz van Haegen van infrastructuur en milieu bezoekt. Ook staan er bezoeken aan Shell, Vopak en de Marine and Port Authority op het programma.

Singapore ligt op een strategische kruising van zeewegen en is de laatste jaren uitgegroeid tot een global hub. Het is relatief klein en heeft geen eigen natuurlijke bronnen. Singapore streeft naar een sterke groei van haar kenniseconomie en wil op termijn tot de meest innovatieve en ondernemende economieën ter wereld behoren. De prioriteiten zijn: interactieve digitale media, milieu- en watertechnologie en biomedische wetenschappen. Met name de eerste twee bieden bij uitstek kansen voor Rotterdam.

Economische betrekkingen
De betrekkingen tussen Nederland en Singapore zijn vooral gericht op economische samenwerking en innovatie. Singapore is een belangrijke handelspartner voor Nederland en veel Nederlandse bedrijven hebben er een vestiging. Er is veel bilaterale samenwerking tussen Nederlandse en Singaporese kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden (bijvoorbeeld het havenbedrijf) in watermanagement, biomedische wetenschap, transport en stedelijke infrastructuur.

De handel tussen Singapore en Nederland is intensief, met de Rotterdamse haven als belangrijke hub. Nederland importeert vooral olie, chemische producten en machines. Nederland exporteert vooral geraffineerde aardolieproducten, medicijnen en metaalwaren. Nederlandse universiteiten werken veel samen met gerenommeerde instituten voor postacademisch onderwijs, bijvoorbeeld in management en technologie.

World Cities Mayors Forum
Tijdens The World Cities Summit zoeken beleidsmakers en experts uit de hele wereld naar innovatieve oplossingen voor de meest urgente problemen die ontstaan zijn ten gevolge van de klimaatverandering. Deltastad Rotterdam wordt internationaal gezien als expert op het gebied van klimaatadaptatie.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl