Bruisend ZOHO ontwikkelt door tot mix van creatieve ondernemingen en woningen voor iedereen
Tender definitief gegund aan Leyten en Stebru
De ontwikkeling van het Zomerhofkwartier (ZOHO) is definitief gegund aan het consortium Leyten en Stebru. Het nieuwe ZOHO richt zich op een mix van werken en wonen. Hierdoor wordt de bruisende buurt een inspirerende schakel tussen de binnenstad en het Oude Noorden. Er komen circa 550 woningen, van sociale huur tot koop. De gebiedsontwikkeling bouwt voort op het karakter en de eigenheid van het huidige ZOHO.
ZOHO is de afgelopen jaren een uniek en ongedwongen gebied geworden met typisch Rotterdamse eigenschappen: divers, creatief, experimenteel en met een rauw randje. Met behoud van die identiteit wordt ZOHO versterkt. Het gebied wordt klimaatadaptief en geeft daarmee de stad een groene impuls.
Een plek voor iedereen
ZOHO is en blijft een plek voor creatieve ondernemers. Nieuw is dat er straks ook gewoond kan worden. Er komt een mix aan sociale huurwoningen (ca 30%) en huur- en koopwoningen in het midden (ca 35%) en duurdere segment (ca 35%). Voor alle bewoners, en tevens mensen uit de omgeving, geldt dat zij gebruik kunnen maken van collectieve voorzieningen zoals de huiskamer met kleine horeca, gebruik van deelauto’s en fietsen (mobiliteitshub) en het overdekte sportveld. Hedy van den Berk, bestuurder van Havensteder: “We hebben een mooi proces met elkaar doorlopen, waarbij de inbreng van de huidige ondernemers van grote waarde was. Het nieuwe ZOHO is hét voorbeeld van een inclusief Rotterdam. Onze belangrijkste taak als woningcorporatie is het verhuren van sociale huurwoningen. We zijn dan ook blij dat we circa 200 sociale huurwoningen kunnen toevoegen aan de wijk. Deze plek is straks echt een thuis voor iedereen.”
Verbinding centrum en oude stadswijken
Het winnende plan van consortium Leyten en Stebru kent een bijzondere gelaagde ruimtelijke opbouw. Op het maaiveld komen stedelijke voorzieningen en creatieve bedrijven met daar bovenop een groen landschap dat het toekomstige Hofbogenpark en de Noordsingel met elkaar verbindt. Bovenop de groene laag komen stadsblokken tot een hoogte van 50 meter. De randen van ZOHO richting de binnenstad krijgen een stedelijk karakter en centraal in ZOHO komt een mooi open plein waar verschillende functies samenkomen zoals sport, spel en horeca. Panden die de sfeer van het huidige ZOHO bepalen blijven als structuur behouden. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen): “ZOHO ligt op een fantastische plek in de stad. Tussen de oude stadswijken en het centrum, en aan de monumentale Hofbogen. Het is nu al een bruisende creatieve plek en op die energie bouwen we verder. De interessante mix van creatieve ondernemingen, voorzieningen en woningen in allerlei soorten en maten gaat de buurt versterken en de stad verrijken”.
Samen verder bouwen
De komende jaren werken Leyten en Stebru samen met gemeente, ZOHOcitizens en een mix van Rotterdamse partijen aan de doorontwikkeling van ZOHO. Door de inzet van verschillende participatievormen kunnen de betrokken bewoners en ondernemers meedenken en -praten over de invulling van het nieuwe ZOHO. Allard Leijten en Robert Steenbrugge van consortium Leyten en Stebru: “Op de fundamenten van ZOHO bouwen we samen verder aan een buurt die functioneert als een energiek netwerk, een verzameling van hecht met elkaar optrekkende collectieven.” Het Rotterdamse ontwerpteam bestaat uit ECHO urban design (coördinatie), Orange Architects, MORE Architecture, Studio Nauta en MoederscheimMoonen Architects.
Achtergrond
Het uitschrijven van de tender en het bepalen van de uitgangspunten voor het nieuwe ZOHO is een samenwerking geweest tussen woningcorporatie Havensteder, gemeente Rotterdam en de ZOHOcitizens, een actief en betrokken collectief van ondernemers in het gebied. Mede dankzij de Citizens is het gebied tussen de Heer Bokelweg, Teilingerstraat, de Hofbogen en de Noordsingel veranderd van een in zichzelf gekeerd bedrijventerrein naar een bruisend gebied.