Direct naar de content

Bronzen medailles voor redders drenkeling

Je staat nietsvermoedend te vissen op een pier van rotsblokken in Hoek van Holland. Het volgende moment lig je in het water. Het overkwam Karim Amrane. Hij werd uit het water gered door drie mannen. Deze mannen ontvangen op 27 januari elk een bronzen medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Burgemeester Aboutaleb verzorgt deze uitreiking op het stadhuis.

Het zijn de Hagenaars Michael Vermolen (1975) en Edwin Benjamin van Bergen (1978) en de Vlaardinger Hans Schriel (1963) die meteen hebben gehandeld op die 22e juli vorig jaar.

Het was toen een zomeravond met droog weer, een zuidwestenwind kracht 4 en hoog water. Van de twee schepen die voorbij voeren, veroorzaakte er één een metershoge golf die over de pier sloeg. Drie vissers raakten daardoor te water. Twee van hen konden zelfstandig de kant opklimmen. Dat lukt de Hagenaar Karim Amrane echter niet. Hij kon zich niet meer bewegen. Het kordate optreden van Vermolen, Benjamin van Bergen en Schriel heeft het leven gered van Amrane. Eenmaal op de kant werd de drenkeling naar het ziekenhuis vervoerd. Hij bleek zijn been op vier plaatsen gebroken te hebben.

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen beloont de drie redders met een bronzen medaille. Deze Maatschappij, opgericht in 1767, geeft voorlichting over het redden van drenkelingen. Nog steeds overlijdt gemiddeld één keer per dag een persoon door verdrinking. Daarom schenkt de Maatschappij ook publieke aandacht aan reddend handelen door het uitreiken van medailles.


Noot voor de redactie:

De uitreiking vindt plaats op woensdag 27 januari, 15.00 uur op het Stadhuis, Coolsingel 40.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mark van der Roer, 06-13 04 86 45 of m.vanderroer@rotterdam.nl